Prijzen zeevaart dalen sterk door de recessie

De prijzen van de Nederlandse zeevaart zijn in het eerste kwartaal van dit jaar 15,5 procent gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. De rederijen hebben door de economische recessie vooral de prijzen van containervervoer aanzienlijk verlaagd. De prijzen van verhuur van schepen inclusief bemanning (timecharter) daalden minder hard.

Prijsontwikkeling Nederlandse zeevaart

Prijsontwikkeling Nederlandse zeevaart

Recessie raakt Nederlands containervervoer hard

In het eerste kwartaal van 2009 was het Nederlandse containervervoer over zee van en naar ons land 22,1 procent goedkoper dan een kwartaal eerder. Vooral de prijzen van uitgaand containervervoer daalden zeer sterk. Deze dienst was 28,3 procent goedkoper dan een kwartaal eerder. De prijsdaling van inkomend containervervoer was 17,3 procent.

Door de recessie is de vraag naar containervervoer sterk afgenomen. De rederijen hebben daarom hun prijzen naar beneden aangepast. De prijsdaling werd nog versterkt door de gedaalde brandstofprijzen. De prijs van scheepsbrandstof daalde met 5,3 procent ten opzichte van een kwartaal eerder.

Nederlandse containerlijndiensten over zee

Nederlandse containerlijndiensten over zee

Timecharter daalt nu ook in prijs

Tot de zeevaartdiensten behoort ook het zogenoemde timecharter. Dit verhuren van schepen, inclusief bemanning, door een charteraar is in het eerste kwartaal van dit jaar met 6,1 procent in prijs gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. De ontwikkeling van de brandstofprijzen heeft hier geen effect omdat het verhuren exclusief brandstof is.

Ömer Eryigit

Bron:
StatLine, Dienstenprijzen