Makelaars en taxateurs goedkoper

In het vierde kwartaal van 2008 waren de diensten van makelaars en taxateurs 1,1 procent goedkoper dan een jaar eerder. Bij de meeste andere dienstverleners in de sector exploitatie van en handel in onroerend goed, verhuur en overige zakelijke dienstverlening waren de prijzen daarentegen hoger dan een jaar eerder. De stijging was wel minder groot dan in het derde kwartaal van 2008.

Begeleiding bij verkoop van woningen goedkoper

De belangrijkste dienst van makelaars en taxateurs is de begeleiding bij verkoop van woningen. In het vierde kwartaal van 2008 was door de hevige concurrentie de prijs hiervan 3,5 procent lager dan een jaar eerder. Ook de taxatie van koopwoningen werd goedkoper. De prijs van deze dienst lag 0,5 procent lager dan een jaar eerder.

De prijzen van diensten van notarissen voor onroerend goed dalen onafgebroken sinds de start van de statistiek eind 2003. Ook hier is de toegenomen concurrentie de belangrijkste oorzaak.

Prijsontwikkeling diensten makelaars en taxateurs

Prijsontwikkeling diensten makelaars en taxateurs

Prijzen andere commerciële diensten stijgen nog, maar minder hard

In het vierde kwartaal van 2008 stegen de prijzen in de commerciële dienstverlening gemiddeld met 2,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. Een kwartaal eerder was dit nog 2,6 procent.

De diensten van makelaars en taxateurs maken deel uit van de sector exploitatie van en handel in onroerend goed, verhuur en overige zakelijke dienstverlening. In deze sector stegen de prijzen in het vierde kwartaal nog met ruim 2 procent.

Bij nagenoeg alle dienstverleners in deze sector echter stegen de prijzen in het vierde kwartaal van 2008 minder hard dan in het derde kwartaal. Zo steeg de prijs van softwareconsultancy met 0,8 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat is veel minder dan in het derde kwartaal, toen de prijs van deze dienst nog met bijna 3 procent steeg. Ingenieursdiensten zijn daarentegen in het laatste kwartaal van 2008 sterker in prijs gestegen.

Prijsontwikkeling verhuur exploitatie van en handel in onroerend goed, verhuur en overige zakelijke dienstverlening

Prijsontwikkeling verhuur exploitatie van en handel in onroerend goed, verhuur en overige zakelijke dienstverlening

Tanya Gelsema en Koen Link

Bron: StatLine, Dienstenprijzen, commerciële dienstverlening