Bescheiden omzetgroei detailhandel

  • Omzetvolume detailhandel groeit nauwelijks
  • Opnieuw fors meer omzet supermarkten

In het derde kwartaal van dit jaar heeft de detailhandel een bescheiden omzetgroei behaald. De omzet was 2,5 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2007. De omzetgroei in het derde kwartaal kwam vooral door hogere prijzen. Het verkoopvolume groeide nauwelijks. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Winkels in voedings- en genotmiddelen boekten een forse omzetgroei in het derde kwartaal van 2008. Deze winkels hadden ruim 6 procent meer omzet dan in dezelfde periode een jaar eerder. De groei is vooral toe te schrijven aan hogere prijzen. Binnen de foodbranche behaalden de supermarkten de hoogste omzetontwikkeling. Zij realiseerden bijna 8 procent meer omzet dan in dezelfde periode van vorig jaar. Ook in de eerste twee kwartalen van 2008 boekten de supermarkten een forse omzetgroei.

De omzet van winkels in non-foodartikelen nam in het derde kwartaal iets toe in vergelijking met een jaar eerder. Met ruim 6 procent meer omzet behaalden de winkels in huishoudelijke artikelen de hoogste omzetgroei in de onderscheiden branches. Bij de winkels in consumentenelektronica daarentegen was de omzet bijna 2 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.