Lichte omzetgroei detailhandel

  • Omzet in augustus 1,3 procent hoger
  • Prijzen stijgen, volume krimpt

In augustus 2008 heeft de detailhandel 1,3 procent meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. De prijzen stegen met 2,5 procent, terwijl het volume met ruim 1 procent kromp. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De omzetontwikkeling is negatief beïnvloed doordat augustus in 2008 een minder gunstige samenstelling van de koopdagen had dan vorig jaar. Na correctie voor dit effect komt de omzetgroei uit op bijna 3 procent.

De winkels in voedings- en genotmiddelen behaalden een omzetgroei van ruim 4 procent in augustus. Deze groei bestaat uit een prijsstijging van ruim 5 procent en een volumedaling van bijna een procent.

De omzet van de winkels in non-food groeide in augustus nauwelijks. De prijzen stegen met bijna een procent en het volume kromp met bijna een half procent. Binnen de non-food zagen de winkels in huishoudelijke artikelen hun omzet met ruim 7 procent flink stijgen ten opzichte van een jaar eerder.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.