Meer diesel verkocht

In het eerste halfjaar van 2008 heeft het wegverkeer 3,5 procent meer diesel gebruikt dan in dezelfde periode van 2007. De hoeveelheid getankte benzine daalde licht, met 0,5 procent. De totale hoeveelheid geleverde motorbrandstoffen voor het wegverkeer, benzine, diesel en autogas, was 1,7 procent groter dan een jaar eerder.

Verbruik benzine en diesel in het eerste halfjaar

Verbruik benzine en diesel in het eerste halfjaar

Meer vrachtverkeer

Het toenemend vrachtverkeer is een van de oorzaken van het groeiend dieselverbruik. Vooral het internationale vrachtverkeer blijft gestaag groeien. Maar ook het aantal nieuw verkochte dieselauto’s neemt toe. In 2007 was 30 procent van de nieuwe personenauto´s een diesel. De automobilist lijkt hiermee voor de goedkopere dieselbrandstof te kiezen. Het totale aandeel personenauto’s op diesel in Nederland blijft overigens met 17 procent ruim onder het Europese gemiddelde van bijna 50 procent.

Personenauto´s naar brandstoftype

Personenauto´s naar brandstoftype

Autogas weer populair

De hoeveelheid verkochte autogas (lpg) steeg in het eerste halfjaar van 2008 met 1,5 procent. Het is de eerste stijging na een jarenlange daling. Ook de verkoop van nieuwe auto’s met een lpg-installatie is in 2007 toegenomen. Hiermee is een eind gekomen aan een jarenlange daling van de verkoop. Ook worden veel lpg-installaties in benzineauto’s ingebouwd. Autogas is goedkoper dan benzine en diesel.

Verbruik autogas in het eerste halfjaar

Verbruik autogas in het eerste halfjaar

Sander Brummelkamp en Ram Sardjoepersad

Bron: StatLine,