Omzetgroei detailhandel zwakt af

  • Omzetgroei tweede kwartaal blijft steken op 2,3 procent
  • Laagste omzetgroei sinds 4e kwartaal 2005
  • Omzetgroei bij non-foodbranche nihil

De detailhandel heeft in het tweede kwartaal van dit jaar 2,3 procent meer omgezet dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit is de laagste omzetgroei sinds het vierde kwartaal van 2005. De groei in het tweede kwartaal van 2008 is vrijwel geheel toe te schrijven aan de gestegen prijzen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Winkels in voedings- en genotmiddelen boekten in het tweede kwartaal een omzetgroei van ruim 5 procent. Dit komt door de supermarkten die hun omzet met ruim 7 procent zagen stijgen. Voedselspeciaalzaken hadden een omzetdaling van ruim 4 procent.

De non-foodbranche realiseerde nauwelijks omzetgroei in het tweede kwartaal. Textielsupermarkten zagen hun omzet met 2,6 procent dalen. Winkels in huishoudelijke artikelen hadden een groei van 2,4 procent.

De teruglopende omzetgroei in de detailhandel hing samen met het forse omzetverlies in juni. De omzet was in deze maand bijna 4 procent lager dan een jaar eerder. De samenstelling van koopdagen had echter een zeer negatieve invloed in deze maand. Na correctie voor dit effect was er in juni weliswaar sprake van een geringe omzetgroei, maar nog steeds van een lichte daling van het volume.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.