Forse omzetgroei detailhandel

  • Supermarkten zetten bijna 15 procent meer om
  • Meeste non-foodbranches ruim in de plus

In mei van dit jaar heeft de detailhandel 7,8 procent meer omgezet dan in dezelfde maand van 2007. De prijzen stegen met 2,5 procent en het volume groeide met 5,2 procent. Zowel de winkels in de food als in de non-food behaalden een hoge omzetstijging. De omzetontwikkeling is positief beïnvloed doordat mei in 2008 een gunstigere samenstelling had van de koopdagen dan vorig jaar. Na correctie voor dit effect blijft de omzetgroei positief, namelijk ruim 5 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Supermarkten trokken de lijn van hoge omzetgroei ook in mei door met een groei van bijna 15 procent ten opzichte van een jaar eerder. Na correctie voor het koopdageffect kwam de groei uit op 9 procent. De prijzen in de supermarkten blijven stijgen. Vooral verse groenten waren duurder dan een jaar eerder. In mei 2008 was de prijsstijging ruim 5 procent ten opzichte van mei vorig jaar.

Detaillisten in de non-food zagen hun omzet in mei met 5,4 procent toenemen. De meeste branches behaalden een ruime omzetgroei in mei. Vooral kledingwinkels lieten een hoge omzetgroei zien. Dit is waarschijnlijk het gevolg van het mooie weer. Mei was de eerste warme voorjaarsmaand van 2008. De winkels in consumentenelektronica hadden, met een bijna 5 procent lagere omzet dan vorig jaar, een tegenvallende meimaand.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.