Houtprijzen blijven hoog

De prijs van geïmporteerd hout ligt ondanks de lichte daling in september nog steeds op een uitzonderlijk hoog niveau: bijna 30 procent hoger dan in december 2005. Door de hoge importprijzen zijn ook de houtproducten die in Nederland worden gemaakt aanzienlijk duurder geworden.

Veel vraag naar hout

De importprijs van hout is vanaf december 2005 explosief gestegen. De oorzaak ligt in de grotere vraag op de wereldmarkt. Daarnaast is door de hoge olieprijs het gebruik van hout als biobrandstof interessanter geworden. In september 2007 zijn de houtprijzen weliswaar gedaald, maar nog altijd uitzonderlijk hoog.

Invoerprijs hout

Invoerprijs hout

Vooral hout uit Europa

Twee derde van het door Nederland geïmporteerde hout is afkomstig uit Europa. Het betreft vooral naaldhoutsoorten afkomstig uit Zweden, Duitsland, België en Finland.
Daarnaast wordt er vanuit de Aziatische landen veel hout aangevoerd. Daarbij gaat het hoofdzakelijk om de hardhoutsoort meranti. Het Aziatische hout is voor tweederde afkomstig uit Maleisië en voor bijna een derde uit Indonesië.

Herkomst ingevoerd hout, 2006

Herkomst ingevoerd hout, 2006

Ook Nederlandse houtproducten duurder

Door de gestegen importprijzen van hout zijn ook de in Nederland vervaardigde houtproducten aanzienlijk duurder geworden. Vooral houten verpakkingen, zoals pallets en laadkisten, zijn flink in prijs gestegen. Voor deze producten wordt voornamelijk vurenhout gebruikt uit Scandinavië en Oost-Europa, De prijzen van geïmporteerd hout voor verpakking lagen in september 2007 ruim 20 procent hoger dan een jaar eerder.

Prijsontwikkeling houtproducten, september 2007

Prijsontwikkeling houtproducten, september 2007

Gerard Taal en Henk Verduin

Bron: StatLine,