Inflatie stijgt naar 1,3 procent

In september 2007 was de inflatie 1,3 procent. Dat is 0,2 procentpunt hoger dan in augustus. Toen lagen de consumentenprijzen gemiddeld 1,1 procent hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit het consumentenprijsindexcijfer van het CBS. De Nederlandse inflatie blijft ruim onder het gemiddelde in de eurozone.

Hogere inflatie door benzine

De stijging van de inflatie is vooral toe te schrijven aan de prijsstijging van autobrandstoffen. Benzine, diesel en LPG zijn gemiddeld 7,5 procent duurder dan een jaar geleden. Ook de prijsstijgingen in de zuivel hadden een inflatieverhogend effect. Melkproducten waren in september 4,1 procent duurder dan een jaar geleden. De prijsontwikkeling van kleding had daarentegen een verlagend effect op de inflatie. Kleding was 1,1 procent goedkoper dan vorig jaar.

Inflatie in Nederland lager dan in de eurozone

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in september ook gestegen naar 1,3 procent. In augustus bedroeg de Nederlandse inflatie volgens de HICP nog 1,1 procent. Volgens een voorlopige raming van Eurostat is de inflatie van de eurozone in september gestegen naar 2,1 procent. Daardoor ligt de inflatie in Nederland nu 0,8 procentpunt lager dan gemiddeld in de eurozone.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen.