Nog niet eerder zoveel Amerikanen in ons land

In 2006 hebben ruim 1,3 miljoen toeristen uit Noord- en Zuid-Amerika in Nederlandse logiesaccommodaties overnacht. Dit is het hoogste aantal ooit. Na het dieptepunt in 2003 stijgt het aantal Amerikaanse toeristen weer sinds enkele jaren. Inmiddels is het weer boven het peil van voor de gebeurtenissen van 11 september 2001.

Amerikaanse gasten en overnachtingen in Nederlandse logiesaccommodaties

Amerikaanse gasten en overnachtingen in Nederlandse logiesaccommodaties

Vooral meer hotelovernachtingen

Ook het aantal overnachtingen dat de Amerikaanse toeristen doorbrachten in Nederland, is toegenomen: van 2,1 miljoen overnachtingen in 2005 tot bijna 2,4 miljoen in 2006. Dat komt overeen met een toename van ruim 10 procent.

Deze stijging wordt vooral veroorzaakt door een toename van het aantal overnachtingen in hotels. Daarbij kenden de nul- en viersterrenhotels in 2006 de sterkste stijging. Deze sterklassen laten, samen met sterklasse vijf, al sinds 2003 een sterke groei zien. Hieruit blijkt dat vooral hotels in de hogere prijsklassen en de budgethotels van Nederland in toenemende mate in trek zijn bij de Amerikanen.

Overnachtingen van Amerikaanse gasten in Nederlandse hotels naar aantal sterren

Overnachtingen van Amerikaanse gasten in Nederlandse hotels naar aantal sterren

Steden sterk in trek bij Amerikanen

De populairste bestemming voor in Nederland verblijvende Amerikanen is de provincie Noord-Holland met daarbinnen in het bijzonder de stad Amsterdam. In 2006 verbleef ruim driekwart van de Amerikaanse bezoekers in Noord-Holland. Ruim twee derde overnachtte in een of meerdere van de steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag of Maastricht.

Amerikaanse toeristen naar regio van verblijf

Amerikaanse toeristen naar regio van verblijf

Toerisme in Nederland

In de jaarlijkse uitgave Toerisme in Nederland, het gebruik van logiesaccommodaties vindt U meer informatie over het aantal gasten en overnachtingen in de Nederlandse logiesaccommodaties. Ook geeft deze uitgave informatie over de capaciteit en de bezetting van de Nederlandse hotels, bungalowparken, campings en groepsaccommodaties.

Jamilja van der Meulen

Bronnen: