Meer dan 1 miljoen mensen op wintersport

In het winterseizoen 2004/’05 genoten 1,1 miljoen Nederlanders van een wintersportvakantie. Oostenrijk was de belangrijkste bestemming, maar verliest wel terrein aan Duitsland en Tsjechië. Aan een wintersportvakantie werd per persoon gemiddeld 590 euro uitgegeven.

Tweederde gaat rond de krokusvakantie

De 1,1 miljoen Nederlandse wintersporters waren goed voor bijna 1,2 miljoen wintersportvakanties. Daarvan werden er ruim 770 duizend gehouden rond de krokusvakantie, tussen half januari en half maart. In de kerstperiode, van begin december tot half januari, gingen 330 duizend mensen op wintersport. Het totaal aantal wintersportvakanties was in de winter 2004/’05 bijna 80 duizend groter dan een jaar eerder.

Wintersportvakanties naar periode

Wintersportvakanties naar periode

Oostenrijk nog steeds belangrijkste wintersportland

Bijna de helft van de wintersportvakanties werd in Oostenrijk doorgebracht. In 2002/’03 was dit nog 56 procent. Ook Frankrijk was minder populair. Het Franse aandeel daalde van 20 procent in de winter 2002/’03 naar 17 procent in winter 2004/’05. Deze afname komt voornamelijk door de opkomst van Duitsland en Tsjechië als wintersportlanden.
Het Oostenrijkse Tirol is voor Nederlanders de belangrijkste trekpleister: een op de drie wintersportvakanties werd daar doorgebracht. Op enige afstand volgen de Franse Alpen (wintersportgebied Dauphiné en Savoie) met 15 procent.

Wintersportvakanties naar bestemming

Wintersportvakanties naar bestemming

Driekwart gaat skiën

Bij bijna driekwart van de wintersportvakanties is alpineskiën de belangrijkste activiteit. Daarnaast gaat 9 procent snowboarden, 5 procent gaat langlaufen.
Acht op de tien wintersporters gaan met de auto op reis, een op de tien gaat met een bus. De overigen gebruiken trein of vliegtuig. De laatste jaren daalt het gebruik van busreizen en kiezen wintersporters vaker voor de auto.

Gemiddelde kosten bijna 600 euro

Aan een wintersportvakantie werd in de winter 2004/’05 per persoon gemiddeld 590 euro uitgegeven. Dat bedrag is de laatste twee jaar iets teruggelopen. In de winter 2002/’03 was het nog ruim 620 euro. Een verklaring is dat mensen minder lang op vakantie gaan. Tussen 2002/’03 en 2004/’05 liep de duur van een wintersportvakantie met een halve dag terug tot bijna 9 dagen.
Wintersporters die met eigen vervoer gaan gaven in 2004/’05 gemiddeld 560 euro uit per vakantie. Degenen die niet met eigen vervoer gaan, gaven 130 euro meer uit.

Gemiddelde uitgaven per wintersportvakantie

Gemiddelde uitgaven per wintersportvakantie

Henk Swinkels

Bron: StatLine, Wintersportvakanties