Helft schoenenimport komt uit China

Bijna de helft van alle in Nederland ingevoerde schoenen is afkomstig uit China. Ons land heeft het afgelopen jaar 157 miljoen paar schoenen ingevoerd. Hiervan zijn er 75 miljoen paar in China gemaakt. Azië als geheel is goed voor bijna tweederde van alle ingevoerde schoenen.

Invoer uit China in vijf jaar meer dan verdubbeld

In 2005 kwamen 75 miljoen paar schoenen uit China ons land binnen. Vijf jaar eerder waren dit er nog 32 miljoen. Het aandeel van China in de totale Nederlandse schoenenimport is tussen 2000 en 2005 toegenomen van 24 procent naar 48 procent. In deze periode daalde het aandeel van de EU in de Nederlandse schoenenimport van 42 naar 32 procent.

Invoer schoenen

Meer uit China, minder uit Azië

In 2005 lag het aantal ingevoerde paar schoenen uit China 3,5 procent hoger dan in 2004. Daarentegen is de invoer uit de totale Aziatische regio het afgelopen jaar afgenomen. Er werden 99 miljoen paar schoenen uit Azië ingevoerd. Dit is 9 procent minder dan in 2004. Na China is Viëtnam de belangrijkste schoenenleverancier. Uit dit land werden in 2005 ongeveer 12 miljoen paar schoenen ingevoerd. In vergelijking met 2004 is dit een afname van 3 miljoen paar.

Uitvoer schoenen

Uitvoer voornamelijk naar Europese Unie

In 2005 werden 96 miljoen paar schoenen uitgevoerd. Dit is een stijging van 11 procent in vergelijking met een jaar eerder. Deze uitvoer komt nagenoeg in zijn geheel bij landen van de EU terecht. Belangrijkste afnemers zijn Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. Bijna tweederde van de totale export gaat naar deze drie landen.

Verkopen uit binnenlandse producten

De verkopen van schoeisel door de Nederlandse industrie vervaardigd (cijfers zijn gebaseerd op bedrijven met meer dan 20 werknemers) lopen terug. In 2004 werd er voor 94 miljoen euro aan schoenen verkocht tegenover 129 miljoen euro in 2000.

Wiel Packbier