Conjunctuurbeeld: verbeterd

Het conjunctuurbeeld is verbeterd. De economie is in het tweede kwartaal van 2005 gegroeid met 1,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. In het eerste kwartaal was de groei nog negatief. Belangrijkste oorzaken voor de groei zijn de hogere export en de hogere investeringen. Ook de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en andere conjunctuurindicatoren, zoals de verwachte productie in de industrie en de verwachte omzetontwikkeling in de zakelijke dienstverlening, geven een positiever beeld. Er zijn echter ook indicatoren die geen verbetering tonen.

De industriële productie is in de periode juni-juli, na correctie voor seizoeninvloeden, gelijk gebleven ten opzichte van de periode april-mei 2005. In de twee voorafgaande tweemaandsperioden was er nog sprake van lichte groei. Het volume van de uitvoer van goederen was in juli na een globale correctie voor werkdagen 6 procent hoger dan een jaar eerder. Het groeitempo van het uitvoervolume ligt in juli in lijn met dat van het eerste halfjaar. De consumptie liet in juli voor de tweede maand op rij een lichte stijging zien.

De ondernemers in de zakelijke dienstverlening verwachten in het derde kwartaal meer orders en een hogere omzet. Het vertrouwen van de ondernemers in de industrie is in september verder verbeterd. Daarentegen bleven consumenten in september even pessimistisch als in augustus.

De industriële afzet- en verbruiksprijzen zijn van juli op augustus gestegen. De inflatie is in augustus opgelopen naar 1,8 procent. De rente is in augustus gelijk gebleven.

De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt wijzen op een lichte verbetering. De voor seizoeninvloeden gecorrigeerde werkloosheid is in de periode juni-augustus iets gedaald. In het tweede kwartaal waren er vrijwel evenveel banen als in het eerste kwartaal. Het aantal uitzenduren is in het tweede kwartaal verder toegenomen, het aantal vacatures is niet verder gestegen.

Bruto binnenlands product (BBP)

Bruto binnenlands product (BBP)