Minder woningbranden

In 2004 zijn 43 duizend branden uitgebroken, waarvan 13 duizend binnenbranden. Van deze binnenbranden vonden er 5,4 duizend plaats in een woning. Het aantal woningbranden daalt al jaren. In 1997 werden nog 8 duizend woningbranden geregistreerd.

Woningbranden, 1990–2004

Woningbranden, 1990-2004

Defect huishoudelijk voorwerp vaak oorzaak brand

In een op de drie woningbranden is de oorzaak een defect of het verkeerd gebruik van een huishoudelijk voorwerp, zoals kookgerei, wasautomaat of droogtrommel. Bij 12 procent van de woningbranden is brandstichting de oorzaak. In appartementen is het percentage brandstichting hoger (17 procent), in eengezinswoningen is het lager (7 procent). In bijna een kwart van de gevallen is de oorzaak van de woningbrand niet meer te achterhalen.

Woningbranden naar oorzaak en type woning, 2004

Woningbranden naar oorzaak en type woning, 2004

100 miljoen euro brandschade in woningen

De totale directe schade door woningbranden bedraagt iets meer dan 100 miljoen euro. Driekwart van dit bedrag heeft betrekking op schade door brand in eengezinswoningen. De gemiddelde schade bij een woningbrand bedraagt 24 duizend euro.

Relatief meer branden in appartementen

In appartementen zijn relatief twee keer zoveel branden als in eengezinswoningen.

In 2004 waren zes van de tien brandslachtoffers betrokken bij een woningbrand. De kans om slachtoffer te worden van een woningbrand is in een appartement 1,7 keer zo hoog als in een eengezinswoning.

Woningbranden ten opzichte van binnenbranden, 1990-2004

Woningbranden ten opzichte van binnenbranden, 1990-2004

Wim Vissers