Consumptie lager in mei

Het volume van de binnenlandse consumptie door huishoudens was in mei 0,7 procent kleiner dan in mei 2004. Dit cijfer is gecorrigeerd voor prijsveranderingen en verschillen in de samenstelling van de koopdagen.

De afname in mei kwam geheel voor rekening van de bestedingen aan duurzame goederen. Hier was het volume 4,5 procent kleiner dan in mei 2004. De consumptie van voedings- en genotmiddelen lag iets boven het niveau van een jaar eerder. De uitgaven aan diensten waren vrijwel gelijk aan die in mei 2004.

Mei 2005 was de vijfde achtereenvolgende maand waarin het consumptievolume kleiner was dan een jaar eerder. Dit werd vooral veroorzaakt doordat de uitgaven aan duurzame goederen sterk zijn achtergebleven. Al tien maanden op rij liggen de bestedingen aan duurzame goederen, gecorrigeerd voor prijsveranderingen en verschillen in de samenstelling van de koopdagen, onder het niveau van het voorgaande jaar. Ook in 2004 als geheel was er een volumedaling bij de duurzame goederen.

Belangrijke redenen waarom consumenten de hand op de knip houden zijn hun geringe vertrouwen en hun krappere bestedingsruimte. Volgens onlangs gepubliceerde cijfers van de Nationale rekeningen daalde het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens in 2004 met 1,4 procent. Ook in 2003 en 2002 daalde het reëel beschikbaar inkomen.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume)