Omzet detailhandel opnieuw lager

De detailhandel heeft in april van dit jaar 3,5 procent minder omgezet dan in dezelfde maand van 2004. Al meer dan twee jaar kampen de detaillisten met omzetverlies. In april 2005 kwam de omzet in alle onderscheiden branches van de detailhandel lager uit. De prijzen waren 1,2 procent lager dan een jaar eerder. Het omzetvolume was 2,3 procent kleiner. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. 

Omzetverlies foodsector 4 procent

In april 2005 was de omzet van winkels in voedings- en genotmiddelen 4 procent lager dan in april vorig jaar. De boodschappen in deze winkels waren 1,6 procent goedkoper. Het omzetvolume was 2,5 procent kleiner.

De supermarkten hebben in april ruim 4 procent minder omzet gerealiseerd dan een jaar eerder. Speciaalzaken, zoals slagerijen en groentewinkels, boekten bijna 4 procent minder omzet.

Al een aantal jaren verliezen speciaalzaken marktaandeel aan de supermarkten. Uit eerder CBS-onderzoek blijkt dat slagerijen en groentewinkels in rap tempo uit het straatbeeld verdwijnen. In de periode 1994-2004 is het aantal slagerijen en groentewinkels bijna gehalveerd.   

Non-foodwinkels verliezen 3,5 procent aan omzet

De non-foodsector behaalde in april van dit jaar 3,5 procent minder omzet dan een jaar eerder. De prijsdaling in deze periode was bijna 1 procent. Het omzetvolume kromp met 2,6 procent.

Het grootste omzetverlies in de non-foodsector noteerden de winkels in huishoudelijke artikelen, namelijk 5,3 procent. Ook de winkels in consumentenelektronica, zoals witgoed, bruingoed, telecomapparatuur, fotografische artikelen en computers, zetten in april flink minder om. In 2003 en 2004 leden de winkels in consumentenelektronica ook al een aanzienlijk omzetverlies.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.