Consumptie in augustus vrijwel gelijk

Het volume van de binnenlandse consumptie in augustus 2004 was
0,1 procent groter dan in dezelfde maand van 2003. In juli kwam de binnenlandse consumptie 1,7 procent hoger uit dan een jaar eerder, aldus het CBS. De groei in juli en augustus samen lag hoger dan de gemiddelde volumegroei in de eerste helft van 2004. De cijfers zijn gecorrigeerd voor verschillen in de samenstelling van de koopdagen.
Het volume van de binnenlandse consumptie kwam in de eerste acht maanden van dit jaar 0,4 procent hoger uit dan in dezelfde periode van 2003. Vorig jaar daalde de consumptie nog met bijna 1 procent.

Meer besteed aan diensten

Aan diensten werd in de eerste acht maanden van 2004, voor prijsverandering gecorrigeerd, 1,2 procent meer besteed dan een jaar eerder. Dit hangt voor een deel samen met de toegenomen bestedingen van huishoudens aan zorgdiensten, als gevolg van enkele belangrijke wijzigingen in de AWBZ en Ziekenfondswet. Maar ook de uitgaven aan een groot aantal andere diensten, waaronder huisvesting, en vervoer en communicatie, waren hoger dan een jaar eerder. Daarentegen werd in de horeca minder besteed dan in dezelfde periode van 2003.

Minder besteed aan goederen

Aan goederen werd in de eerste acht maanden van 2004, voor prijsverandering gecorrigeerd, 0,6 procent minder besteed dan in dezelfde periode van 2003. De sterkste afname deed zich voor bij de duurzame goederen. Het volume was 1,2 procent kleiner dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral aan woninginrichting en vervoermiddelen werd minder besteed.
De volumedaling van de bestedingen aan duurzame goederen in de eerste acht maanden van 2004 was wel aanzienlijk minder sterk dan in 2003. Toen werd hieraan bijna 4 procent minder uitgegeven. De consumptie van voedings- en genotmiddelen was in de eerste acht maanden van 2004 met een toename van 0,4 procent iets hoger dan een jaar eerder.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.