Welvaart AOW-huishoudens ongelijk over land verdeeld

Welvaart AOW-huishoudens ongelijk over het land verdeeld

In 1999 was de koopkracht van AOW-huishoudens 7 procent lager dan gemiddeld in Nederland. In de gemeenten in het noorden van Groningen en Friesland was de koopkracht van pensioenontvangende huishoudens aanzienlijk lager dan het landelijk gemiddelde. In het midden van het land en rondom Eindhoven was ze hoger dan landelijk.

Koopkracht AOW-huishoudens 7 procent lager

De koopkracht van huishoudens was in 1999 gemiddeld ruim 17 duizend euro. Voor huishoudens met een AOW-er bedroeg deze bijna 16 duizend euro en lag daarmee 7 procent lager.

In noordelijke gemeenten lage koopkracht ouderen

In het noorden van het land is de koopkracht van pensioenontvangende huishoudens aanzienlijk lager dan het landelijk gemiddelde. In 1999 was de koopkracht in Groningen bijna 16 procent lager. In Friesland was dat 14 procent. Ook in Rotterdam was de koopkracht van AOW-huishoudens laag.

Hoge inkomens in midden van het land

Gemeenten waar de gemiddelde koopkracht van pensioenhuishoudens hoger is dan landelijk, zijn vooral te vinden in een strook in het midden van het land. Deze ligt aan de kust, in het grensgebied van Noord- en Zuid-Holland, in een groot deel van de provincie Utrecht en op de Veluwe. Daarnaast is de gemiddelde koopkracht van ouderen hoog in het gebied rondom Eindhoven.

Koopkracht van huishoudens met AOW'er, 1999

Waar wonen pensioenontvangende huishoudens?

In Nederland woont in een op de vijf huishoudens een AOW-er, dat wil zeggen in bijna 1,4 miljoen huishoudens. Relatief veel huishoudens met een AOW-er komen voor in gemeenten in de noordelijke en oostelijke provincies. Ook in Zeeland en Limburg ligt het aandeel AOW-huishoudens boven het landelijke gemiddelde. In Flevoland komen juist weinig AOW-huishoudens voor.

Meest vergrijsde gemeenten

In enkele gemeenten aan de kust, in het oosten van Utrecht en in het grensgebied van Overijssel en Gelderland ontvangt meer dan 30 procent van de huishoudens pensioen. In 1999 kwamen de meeste AOW-huishoudens kwamen voor in Doorn (36 procent), gevolgd door Roozendaal, Gorssel en Vorden (33 procent).

Aandeel huishoudens met AOW'ers per gemeente, 1999

Petra Ament

Bron: Regionaal Inkomensonderzoek

Bron: StatLine