Toeristisch bezoek toegenomen

In de eerste helft van dit jaar brachten in Nederland bijna 12 miljoen mensen één of meer nachten door in een hotel of pension, een (vakantie)bungalow of op een kampeerterrein. Dat is bijna 9% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Omdat de bezoekers gemiddeld langer op hun overnachtingsadres verbleven steeg het aantal overnachtingen met bijna 13%. Bijna tweederde van de overnachtingen kwam op rekening van Nederlandse toeristen. Hoewel ook het bezoek van buitenlandse toeristen flink toenam liep hun aandeel in het totale gebruik van de logiesaccommodaties iets terug.

Aantal gasten in hotels, pensions en jeugdaccommodaties

Aantal gasten in hotels, pensions en jeugdaccommodaties

Meer Britse toeristen

De hotels, pensions en jeugdaccommodaties in Nederland zijn in de eerste helft van 1999 goed voor ruim 60% van het aantal gasten en 40% van het aantal overnachtingen. Vergeleken met de eerste helft van 1998 was de stijging bij het aantal gasten 6% en het aantal overnachtingen 7%. Met in totaal 7,3 miljoen Nederlandse gasten en hun 13,6 miljoen overnachtingen droeg het eigen land in belangrijke mate bij aan de groei in deze logiesvormen. Maar vooral de groei van het toerisme uit Groot-Brittannië viel op: 11% meer gasten en 16% meer overnachtingen. Verder valt een stijging van het aantal overnachtingen van Amerikanen op (+14%) en het teruglopen van het bezoek uit Azië. Ook het bezoek uit Duitsland liep iets terug.

Aantal gasten per logieaccommodatie, eerste helft 1999. Totaal 11,9 miljoen

Aantal gasten per logieaccommodatie, eerste helft 1999. Totaal 11,9 miljoen

Meer buitenlandse kampeerders

De kampeersector heeft in de eerste zes maanden nog een bescheiden aandeel bij het verschaffen van logies aan toeristen. Het seizoen komt pas in mei goed op gang. In het eerste halfjaar van 1999 brachten 1,4 miljoen gasten 6,7 miljoen nachten door op een kampeerterrein. Huurders van vaste standplaatsen zijn hier buiten beschouwing gelaten. Vergeleken met de eerste helft van 1998 is het aantal gasten en nachten flink toegenomen met respectievelijk 18% en 23%. Het gunstiger weer heeft hierbij ongetwijfeld een rol gespeeld. Hoewel de buitenlanders een ondergeschikte rol spelen bij het kamperen is de sterke groei bij deze categorie bezoekers zonder meer opvallend: er zijn tegen de 30% meer kampeerders uit het buitenland geteld.

Forse groei gebruik bungalowparken

In het eerste halfjaar van 1999 brachten 2,6 miljoen gasten 11,9 miljoen nachten door in een vakantiehuis of bungalow. De stijging ten opzichte van vorig jaar is respectievelijk 14% en 18%. Net als in de kampeersector vormen ook hier de Nederlanders de grootste groep bezoekers. Nog geen kwart van de bezoekers komt uit het buitenland, maar ook hier is de groei met 24% opvallend.

Ben Stigter

Bron CBS: Kwartaalcijfers Sector Cultuur, Toerisme en Recreatie