Lage rente stuwt oversluitingen op

In het afgelopen halfjaar zijn er 313 000 nieuwe woninghypotheken ingeschreven. Dat is bijna vier keer zoveel als in het eerste halfjaar van 1991. Deze toename wordt vooral veroorzaakt door het toenemend aantal oversluitingen en tweede hypotheken.

Van de 82 000 in de eerste helft van 1991 nieuw ingeschreven woninghypotheken was 1 op de 10 een oversluiting of een tweede hypotheek. In het eerste halfjaar van 1999 is bijna 6 op de 10 afgesloten woninghypotheken niet gekoppeld aan een woningtransactie.

Oversluitingen en tweede hypotheken

Oversluitingen en tweede hypotheken
De hypotheekrente is tussen 1990 en het afgelopen halfjaar met 4 procentpunten gedaald. Door deze lage hypotheekrente hebben veel eigenaren van een woning besloten hun bestaande hypotheek over te sluiten tegen een lagere rente en andere voorwaarden. Ook is het mogelijk om door middel van een oversluiting of een tweede hypotheek de overwaarde (het verschil tussen de huidige waarde van de woning en de bestaande hypotheek) te verzilveren. Deze overwaarde is veelal ontstaan doordat de laatste jaren de huizenprijzen flink zijn gestegen.

In 1998 was 12% van de woninghypotheken een tweede hypotheek. Dit percentage is vrij constant. Aangezien de hypotheekrente op een lager niveau ligt dan de rente voor een consumptieve lening is de hypotheekmarkt een belangrijke concurrent voor het consumptief krediet.

Wim Vissers