Stijging hypotheekbedrag zwakt iets af

De laatste jaren zijn de prijzen van huizen fors gestegen. De hypotheekrente voor woninghypotheken daarentegen is flink gedaald. Dit heeft tot gevolg gehad, dat er per afgesloten hypotheek steeds meer wordt geleend.

Bedroeg het gemiddeld hypotheekbedrag in het eerste kwartaal van 1993 nog 148 000 gulden, in het eerste kwartaal van dit jaar is dit bedrag gestegen tot 237 000 gulden. Dit is een stijging met 60%. In dezelfde periode daalde de hypotheekrente van ruim 8% tot iets minder dan 5% in maart van dit jaar.

Inmiddels stijgt het bedrag dat gemiddeld per woninghypotheek wordt geleend iets minder hard.

In het eerste kwartaal van dit jaar was het 10% hoger dan in het eerste kwartaal van 1998. Dit is nagenoeg gelijk aan de stijging van de koopprijs voor bestaande woningen. Die steeg namelijk met 9%.

Woninghypotheken

Woninghypotheken
Wim Vissers