Eén op de vijf jongeren niet met vakantie

Jongeren beneden de 18 jaar brengen ongeveer de helft van hun vakantiedagen in Nederland door. De wat ouderen – van 18-24 jaar – verblijven ongeveer vier van de vijf vakantiedagen in het buitenland. Eén op de vijf jongeren gaat echter in het geheel niet met vakantie.

Met vakantie of niet

Met vakantie of niet

90 gulden per dag

Naarmate zij ouder worden, geven jongeren meer uit aan hun vakantie. Zo besteedt de jeugd tot en met 17 jaar 40 tot 50 gulden per vakantiedag. Jongeren van 18 tot 29 jaar geven veel meer uit: gemiddeld ruim 90 gulden per dag. Ter vergelijking: vakantiegangers van 30 tot 64 jaar besteden per vakantiedag rond de 75 gulden. De uitgaven voor een vakantiedag in het buitenland zijn ongeveer twee keer zo hoog als die voor één in Nederland.

Uitgaven aan vakantie

Uitgaven aan vakantie

Kleine kinderen blijven vooral in Nederland

Kinderen die met hun eigen ouders of die van een vriendje of vriendinnetje met vakantie gaan, blijven vooral in Nederland. Favoriete bestemmingen zijn de bossen, vooral in Zuid-Nederland, en de Noordzeebadplaatsen. Wat oudere kinderen – van 12 tot 18 jaar – gaan vaker met hun ouders naar het buitenland. Dan ligt de bestemming vooral in Frankrijk en België.

Acht van de tien jongeren die alleen op vakantie gaan, kiezen voor het buitenland. Een kwart gaat naar landen buiten Europa. Ook voor jongeren die met een partner of met leeftijdgenoten op vakantie gaan, trekt het buitenland. Zes van de tien kiest voor een vakantie buiten Nederland. Voor hen is Frankrijk de belangrijkste bestemming.

Theo van Miltenburg

Voor meer informatie: CBS: Jeugd, feiten en cijfers 1999