De chemobox van het ziekenhuis

De gezondheidszorg produceert jaarlijks ruim 9 duizend ton gevaarlijk afval. Het grootste deel daarvan is afkomstig uit ziekenhuizen. De ziekenhuizen produceren samen 7,5 duizend ton gevaarlijk afval per jaar. Een algemeen ziekenhuis produceert gemiddeld 50 ton afval per jaar. De academische ziekenhuizen zitten daar ruim boven, met gemiddeld 230 ton.

Gevaarlijk afval in de gezondheids- en welzijnszorg

Gevaarlijk afval in de gezondheids- en welzijnszorg

Injectienaalden

De helft van het gevaarlijk afval van ziekenhuizen is specifiek ziekenhuisafval. Te denken valt daarbij aan anatomische resten, bacterieel besmet afval en injectienaalden. Fotografisch afval, zoals fixeer en ontwikkelaar, vormt een derde van het gevaarlijk afval van ziekenhuizen. Dit materiaal komt voornamelijk vrij bij het ontwikkelen van röntgenfoto’s.

Samenstelling afval ziekenhuizen, 1996

Samenstelling afval ziekenhuizen, 1996

Tandartsen

Ook tandartsen maken veel röntgenfoto’s. Hun gevaarlijk afval bestaat dan ook voor bijna driekwart uit fotochemicaliën. In de chemobox van de tandarts belanden daarnaast resten van oude amalgaamvullingen (14%), loodplaatjes die zijn gebruikt bij het maken van röntgenfoto’s van het gebit (5%) en injectienaalden (9%). De amalgaamresten bestaan voor ongeveer 50 procent uit kwik en bevatten daarnaast zilver en tin. Dit kwik wordt uit de resten teruggewonnen en opnieuw gebruikt. Gemiddeld produceert een tandartspraktijk ruim 30 kg gevaarlijk afval per jaar.

Samenstelling afval tandartsen, 1996

Samenstelling afval tandartsen, 1996

Harrie Meeuwissen

Bron: CBS, Kwartaalbericht Milieustatistieken, Jaargang 15, nr 4. Voorburg/Heerlen, 1998