Hertrouwde weduwen

Steeds meer weduwen en weduwnaars treden opnieuw in het huwelijk. In de eerste vijf maanden van dit jaar hertrouwden 1 609 weduwen en weduwnaars. Dat is 77 procent meer dan in de eerste vijf maanden van 1997.

In dezelfde periode van 1994 en 1995 hertrouwden circa 135 weduwnaren en bijna honderd weduwen. Begin 1996 groeide het aantal hertrouwenden iets. Dit hield verband met de eenmalige uitkering die men kon krijgen als men in het huwelijk trad vóór de invoering van de nieuwe Algemene nabestaandenwet (ANW) per 1 juli 1996. In de eerste vijf maanden van 1997 en 1998 verdubbelde het aantal hertrouwende weduwen en weduwnaars telkens ten opzichte van het voorgaande jaar.

Deze sterke toename van het aantal hertrouwende weduwen en weduwnaars houdt waarschijnlijk verband met de invoering van de Algemene nabestaandenwet, die de Algemene weduwen- en wezenwet (AWW) vervangt. Onder de oude wet was het voor weduwen en weduwnaars financieel onaantrekkelijk om te hertrouwen, omdat zij dan het recht op een AWW-uitkering verloren. Nu maakt het voor de uitkering geen verschil meer of weduwen en weduwnaars getrouwd zijn of ongehuwd samenwonen.

Hertrouwende weduwen en weduwnaars, januari-mei.

Hertrouwende weduwen en weduwnaars, januari-mei.