Auteur: Sven Meijs, Marjolein J. Peters
Onderzoek: vergelijking randtotalen werknemers zorg en welzijn van CBS en PFZW, 2020

2. Opzet van het onderzoek

Doel:

Het doel van het huidige onderzoek is om te beoordelen of door harmonisatie van de gehanteerde afbakening van de AZW-branches, een gelijke populatie geselecteerd kan worden uit zowel de cijfers van het CBS als PFZW. Dit zou moeten leiden tot een betere aansluiting tussen cijfers van het CBS en PFZW. Bij een betere aansluiting is het volgende doel te onderzoeken of de beroepsinformatie van PFZW kan worden gecombineerd met de populatiecijfers van het CBS. Daarbij wordt gekeken naar de overlap en discrepanties tussen de beroepsindelingen van PFZW en CBS3)

Opbouw:

In onderling overleg hebben het Ministerie van VWS, CBS en PFZW een eerste afbakening gemaakt van de PFZW-data naar AZW-branches. Het CBS heeft vervolgens uit de eigen brondata een selectie gemaakt die zo dicht mogelijk ligt bij de door PFZW gehanteerde definities. Deze afbakening is vervolgens in onderling overleg een aantal keer verder aangescherpt. 

Om meer duidelijkheid te krijgen over de verschillen in de populaties is vervolgens binnen de bronnen die het CBS gebruikt gekeken naar populatie selectie op basis van: 

  • de SBI-codes van de hoofdactiviteit van de werkgever om zorg en welzijn af te bakenen (standaard methode van het CBS in het AZW onderzoeksprogramma)
  • de cao-codes (die voorkomen bij PFZW) om zorg en welzijn af te bakenen. 

Het CBS gebruikt de Standaard Bedrijfsindeling 2008 (SBI 2008) om te bepalen in welke branche een werkgever thuis hoort. De SBI 2008 is een Nederlandse hiërarchische indeling van economische activiteiten die wordt gebruikt om bedrijfseenheden in te delen naar hun hoofdactiviteit. De AZW branches zijn groepen van bedrijven met dezelfde hoofdactiviteit. Bedrijven in een branche kunnen naast deze activiteit ook andere activiteiten (nevenactiviteiten) uitoefenen. 

PFZW gebruikt de (meest voorkomende) kernactiviteiten van werkgevers en clustert deze naar bekende branches zoals ziekenhuizen, verpleging, verzorging en thuiszorg, etc. Wanneer een werkgever meerdere kernactiviteiten heeft wordt gekozen voor de meest voorkomende kernactiviteit. Binnen de bekende branches heeft PFZW gekeken welke cao-codes voorkomen. 

3) Dank aan Sue Westerman (CBS) en Francis van der Mooren (CBS) die deze notitie hebben meegelezen specifiek voor de vergelijking van de functie- en beroepenindelingen van CBS en PFZW.