Wat voor werk doen zzp’ers?

Zzp’ers komen in alle bedrijfstakken van de Nederlandse arbeidsmarkt voor. In sommige sectoren komen meer zzp’ers voor dan in andere, maar nergens zijn zij in de meerderheid. In de cultuur, sport en recreatie hebben zij het grootste aandeel: in 2023 was 37 procent van de werkenden er een zzp'er.

In overige dienstverlening, de specialistische zakelijke dienstverlening en de landbouw, bosbouw en visserij werken ook relatief veel zzp’ers (achtereenvolgens 33 procent, 30 procent en 32 procent). In die laatste branche werken ook relatief veel zelfstandigen met personeel en meewerkende gezinsleden, waardoor zelfstandigen er bijna de helft van de werkenden vormen.

Grote bedrijfstakken waar relatief weinig zzp’ers werken, zijn het openbaar bestuur en de industrie.

 

Ook bepaalde beroepen worden relatief vaak door zzp’ers uitgeoefend. Van alle auteurs en kunstenaars is bijna 60 procent een zzp'er in 2023. Ook van alle bouwvakkers en de vakspecialisten op artistiek en cultureel gebied, waartoe onder meer grafisch vormgevers, fotografen en interieurontwerpers worden gerekend, werkt een relatief groot deel als zzp'er.