Leefstijlmonitor

© CBS

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vinden gezondheid een belangrijk onderwerp. Daarom voeren wij sinds 2015 ieder jaar samen een onderzoek uit. Dit onderzoek geeft ons informatie over de gezondheid, het zorggebruik en de leefstijl van de Nederlandse bevolking.

Ieder jaar nodigen wij een aantal inwoners van Nederland uit om de vragenlijst in te vullen.

Naar de vragenlijst

Heeft u een uitnodiging gekregen om mee te doen aan dit onderzoek? U kunt met uw gebruikersnaam en wachtwoord direct deelnemen. Klik op: Leefstijlmonitor.

Wilt u eerst meer weten over dit onderzoek? Lees dan verder.

Waarom dit onderzoek?

We hopen met dit onderzoek antwoord te krijgen op vragen als:

  • Hoe ervaren mensen hun gezondheid en verandert dit in de jaren?
  • Hoeveel mensen bezoeken jaarlijks de huisarts? Zijn er daarbij verschillen in leeftijd of tussen mensen met een hoog en laag inkomen?
  • Hoeveel mensen hebben overgewicht? En hoeveel mensen hebben een gezond gewicht?
  • Hoeveel mensen zijn het afgelopen jaar gestopt met roken?
  • Hoeveel mensen drinken weleens alcohol?

Met de antwoorden op deze vragen publiceren het CBS en RIVM tabellen en nieuwsberichten over gezondheid en leefstijl. Zo informeren we de Nederlandse bevolking.

De resultaten van het onderzoek worden ook buiten het CBS en RIVM gebruikt. Bijvoorbeeld voor wetenschappelijk onderzoek of voor het maken van beleid over gezondheid en zorg.

Waarom ben ik uitgekozen?

Het CBS heeft willekeurig een klein aantal mensen gekozen uit de Basisregistratie Personen (BRP). In de BRP staan de adressen en namen van alle inwoners in Nederland. De adressen van de personen die wij uitnodigen liggen verspreid over heel Nederland. Niet elke inwoner kan betrokken worden bij dit onderzoek. Uw deelname is daarom erg belangrijk: u vertegenwoordigt een groot aantal andere mensen in Nederland.

Uw gegevens zijn veilig

Het CBS gaat zorgvuldig om met uw gegevens. Uw persoonsgegevens worden gescheiden van uw antwoorden. Hoe wij omgaan met uw gegevens kunt u lezen op de webpagina: Privacy.

Beloningen

Met uw deelname aan de Leefstijlmonitor kunt u kans maken op een van de 15 Apple Watches of VVV Cadeaukaarten ter waarde van € 300,-. Indien u online gerespondeerd hebt, ziet u direct aan het einde van de vragenlijst of u de winnaar bent. Wanneer het interview afgenomen is door een CBS-medewerker zal deze u aan het einde van het interview laten weten of u gewonnen hebt. Snel daarna zal er contact met u opgenomen worden. In de brief die u van het CBS ontvangen hebt, staat vermeld tot wanneer u mee kunt doen met het onderzoek.

De winnaars worden geheel willekeurig geselecteerd. Dit houdt in dat er bij de trekking geen rekening gehouden wordt met specifieke persoonskenmerken.

Wilt u meer weten over het algemene beloningenbeleid van het CBS? Klik op: Beloningen.

Resultaten

Resultaten van eerder onderzoek naar gezondheid, zorg en leefstijl vindt u hieronder bij 'Relevante links' of kijk in de onderstaande StatLinetabel:

Contact

Wilt u contact opnemen met het CBS? Klik op: CBS Contactcenter.

Een CBS-medewerker aan de deur of telefoon?

Heeft een CBS-medewerker u bezocht of gebeld? Meer informatie vindt u op: Het CBS bezoekt of belt u nooit zomaar.

Recente artikelen