Ruim baan voor talentvolle onderzoekers bij het CBS

/ Auteur: Sjoertje Vos
Nick de Wolf (links) en Tim de Jong werken bij het CBDS
© Sjoerd van der Hucht Fotografie / My Eyes4u productions
Het CBS is een innovatieve kennisorganisatie die maatschappelijke vraagstukken met betrouwbare statistische informatie en data inzichtelijk maakt. Er werken ongeveer 2000 mensen met diverse HBO- en WO-achtergronden, van economie tot sociale geografie. Nick de Wolf en Tim de Jong zijn er twee van. Ze hebben een universitaire achtergrond in de kunstmatige intelligentie en kennistechnologie. Die komt goed van pas in hun huidige werk als onderzoeker bij het CBS.

Unieke innovatieve omgeving

Nick de Wolf studeerde kunstmatige intelligentie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkte er na zijn afstuderen als junior docent en gaf les in programmeren, beeldherkenning en taalverwerking. ‘Ik kende het CBS al door mijn opleiding. Het staat voor mij hoog op de lijst van instanties met interessante data. Van een kennis die er werkte, hoorde ik hoe data en kunstmatige intelligentie hier samen komen. Dat sprak me aan.’ Toen zijn docentenpositie niet langer ontwikkelperspectief bood, solliciteerde De Wolf bij het CBS. Hij kon er in april 2019 aan de slag als datascientist bij het Center for Big Data Statistics (CBDS). ‘Daar worden in een unieke innovatieve omgeving de mogelijkheden van nieuwe data voor de statistiek onderzocht. Dit doet het CBS samen met nationale en internationale partijen uit de overheid, de wetenschap, het onderwijs en het bedrijfsleven.’

Sociale spanningen indicator

De Wolf werkt veel met externe data, zoals twitterdata, satelliet- en luchtfoto’s, bestuurlijke rechtspraakdocumenten of data van bedrijven die via webscraping verzameld worden. ‘Naast data heeft het CBS ook veel methodologische expertise in huis. Strikte waarborgen van de privacy van personen en bedrijven staan daarbij voorop. Daardoor komen ook vragen van andere instanties – bijvoorbeeld ministeries of kennisinstellingen – bij het CBS terecht. Ik heb bijvoorbeeld gewerkt aan een sociale spanningen indicator op basis van twitterdata. Daarmee is het mogelijk om snel een actuele indicatie te krijgen van de veranderingen in sociale spanningen en emoties in de samenleving. Verder heb ik juridische uitspraken geanalyseerd in verband met de nieuwe omgevingswet. Ook was ik betrokken bij de ontwikkeling van een app die foto’s van kassabonnen automatisch verwerkt voor het Budget Onderzoek van het CBS dat de bestedingen van particuliere huishoudens bijhoudt.’

Foto van Linda uit de begin 2021 gelanceerde arbeidsmarktcampagne van het CBS
© Jaap van den Beukel

Volop ontwikkelmogelijkheden

Het werk bij het CBS is divers en De Wolf krijgt veel kansen om zich te ontwikkelen. ‘Om inhoudelijk goed op de hoogte te blijven neem ik deel aan congressen en cursussen, bijvoorbeeld over analyse van satellietdata of datavisualisatie. De onderwerpen kan ik zelf aandragen, zolang ze maar bij mijn werk aansluiten. Ik verzorg ook lezingen en schrijf wetenschappelijke artikelen en rapporten. Via de CBS Academy – het opleidingsinstituut van het CBS – geef ik les aan collega’s in tekstanalyse. Onlangs heeft het CBS me gevraagd of ik zou willen promoveren op het gebied van sensordata en Smart Cities. We kijken nu of dat mogelijk is. Kortom: ik word aangemoedigd mezelf te blijven ontwikkelen.’

Combinatie wetenschap en praktijk

Tim de Jong studeerde kennistechnologie aan de Universiteit Maastricht, met een master in kunstmatige intelligentie. ‘Na m’n afstuderen werkte ik bij het CBS als software engineer. Daarna promoveerde ik aan de Open Universiteit op onderzoek naar de toepassing van mobiele telefoons in het onderwijs, bijvoorbeeld bij taalstudies of bouwkunde. Na mijn promotie kwam ik bij een ingenieursbureau terecht waar ze apps maken voor medische toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan een simulator voor non-invasieve hartoperaties of voor het afgeven van signalen aan patiënten over benodigde medicatie of beweging. Omdat ik erg geïnteresseerd ben in datascience solliciteerde ik bij het CBS. Dat is een interessante werkgever, met veel mogelijkheden. Er vindt steeds meer innovatie en fundamenteel onderzoek plaats, ook met kunstmatige intelligentie. Wetenschap en praktijk worden hier met elkaar gecombineerd.’

Afwisselend werk

De Jong werkt veel met data van satellieten en luchtfoto’s. ‘Het CBS onderzoekt de mogelijkheden om met die data bijvoorbeeld zonnepanelen, bodemgebruik en armoede in kaart te brengen. Ik bekijk dus de praktische toepassingen van innovatieve datascience technieken. Ik schrijf daar wetenschappelijke publicaties over. Daarnaast begeleid ik stagiaires van universitaire opleidingen en geef ik cursussen over kunstmatige intelligentie aan collega’s via de CBS Academy. Het CBS is internationaal één van de meest vooruitstrevende statistiekbureaus en collega’s worden dus vaak gevraagd hun expertise internationaal te delen met andere organisaties, zoals statistische bureaus en de Verenigde Naties.’

Inhoudelijk de diepte in

Wat De Jong interessant vindt aan werken bij het CBS is dat hij inhoudelijk heel erg de diepte in kan als hij dat wil, maar ook de breedte. ‘Het is een groot bedrijf, je kunt verschillende kanten op. Mijn directe collega’s hebben allemaal een technische achtergrond, in verschillende richtingen. Daardoor vullen we elkaar aan en we hebben tegelijkertijd veel dezelfde interesses, ook buiten het werk. Ons team is een leuke club. Voor de corona-uitbraak gingen we regelmatig samen uit eten of organiseerden we spellenavonden. Nu doen we dat laatste vooral thuis online.’

Heb je interesse in de vacatures van het CBS? Of heb je belangstelling voor onze nieuwe arbeidsmarktcampagne waarmee wij talentvolle onderzoekers of IT’ers willen werven? Kijk dan op onze website