Werken bij het CBS: ben jij er klaar voor?

/ Auteur: Miriam van der Sangen
Joram van Schaik, software ontwikkelaar bij het CBS
© Jaap van den Beukel
Het CBS startte donderdag 14 januari 2021 een nieuwe online arbeidsmarktcampagne. Doel is om talentvolle statistici en IT-ers op HBO- en WO-niveau te werven. Verrassend in deze campagne is dat de unieke aspecten van het CBS-werk gecombineerd worden met de persoonlijke uitdagingen van de mensen die er werken.

Reinoud is hoofd van het team methodologie bij het CBS in Den Haag. In zijn vrije tijd is hij een fanatieke surfer, die niet terug schrikt voor een stevige wind op zee. ‘Innovatie is mijn passie, op het water en in mijn werk. We ontwikkelen in mijn team methodologie om als CBS nóg betere statistieken te kunnen maken. En ik doe dat met, naar eigen zeggen, het slimste team van Nederland. Iedereen heeft een academische opleiding, de meesten zijn gepromoveerd, en er zijn zelfs 4 hoogleraren bij. Kortom: Big brains om big data te beteugelen.’

Continu op zoek naar vernieuwing

Het CBS levert de betrouwbare statistieken van vandaag en is continu op zoek naar vernieuwing. Dat bevestigt ook Reinoud. ‘Nieuwe big databronnen en technieken zoals AI en machine learning worden bij ons volop verkend om nog betere en meer relevante informatie uit de data te halen. Dat gaat voor mij persoonlijk veel verder dan alleen de cijfers boven water krijgen. Daarbij komen vragen om de hoek kijken zoals: hoe maak je statistieken inzichtelijk? Hoe presenteer je de cijfers en analyses zo dat mensen daadwerkelijk meer inzicht krijgen en ze gaan gebruiken?’ Het mooie aan het CBS is de ongelooflijke passie en motivatie van de mensen die er werken, aldus het teamhoofd methodologie. ‘Ook de hoge mate van professionaliteit en persoonlijk leiderschap is bijzonder. Iedereen is erg gemotiveerd.’

Reinoud Stoel, teamhoofd methodologie Den Haag bij het CBS

Verder ontwikkelen

Joram werkt bij het CBS als software ontwikkelaar en heeft het er erg naar zijn zin. ‘Ik kon vanuit mijn vorige baan als digitaal rechercheur op veel plekken aan de slag. Maar het is niet toevallig dat ik bij het CBS terecht ben gekomen. Hier kan ik in de praktijk mijzelf verder ontwikkelen in wat ik het liefste doe: programmeren. Nu schrijf ik, binnen een agile team, software voor het hele CBS. We proberen het werk van de statistici makkelijker te maken door zoveel mogelijk data-analyseslagen te automatiseren. Dat is wel nodig als je het over 700 miljoen records hebt.’ Joram is altijd al bezig geweest met het schrijven van computerprogramma’s. Vooral het ontwikkelen van games is zijn passie.

Mooi contrast

Wat Joram boeiend vindt aan zijn huidige baan is dat hij niet alleen software kan maken, maar ook zelf software kan bedenken. ‘Je hebt dan echt te maken met proof of concepts. Ik houd van dat creatieve proces en om betrokken te zijn bij het hele traject: van het definiëren van de vraag tot het helpen van een collega om te laten zien hoe onze software het beste gebruikt kan worden. Dat doe ik niet in mijn eentje, maar met een klein groepje collega’s. Een mooi contrast met de games die ik in mijn vrije tijd ontwikkel. Daar doe ik namelijk alles alleen.’

Wil je meer weten over wat werken bij het CBS zo interessant maakt? Raadpleeg dan onze website