CBS op zoek naar veelzijdig talent

Ayla Meijs (links) en Rowena Deneer
© Sjoerd van der Hucht Fotografie / My Eyes4u productions
Het CBS is een dynamische en innovatieve kennisorganisatie, die midden in de samenleving staat. Er werken mensen met diverse HBO- en WO-achtergronden, van wiskundigen tot sociologen. Rowena Deneer is één van hen. Zij zette na een studie Bedrijfskundige Informatica en verschillende banen in de IT-sector een volgende stap in haar carrière als informatiemanager bij het CBS. Ayla Meijs studeerde Human Resource Management en werkt nu als personeelsconsulent en junior HR-adviseur bij het statistiekbureau. Beide collega’s vertellen over hun ervaringen.

Statistiek en data

Rowena Deneer werkte al in de IT-sector tijdens haar duale studie Bedrijfskundige Informatica bij de Hogeschool Zuyd. Eerst op een IT-helpdesk, later als functioneel beheerder, consultant, product- en projectmanager en uiteindelijk als manager. Op die manier maakte zij kennis met de verschillende aspecten van werken in de IT-branche: informatiesystemen, hardware en diensten rondom IT-infrastructuur. ‘Die brede kennis en ervaring kan ik goed gebruiken in m’n huidige functie als informatiemanager. Werken met informatiesystemen en data heeft mijn voorkeur. Bij het CBS is het IT- en applicatielandschap groter en complexer dan bij kleinere bedrijven. Dat zorgt voor meer uitdaging. Data en statistiek zijn de pijlers van het CBS, dat maakt de organisatie voor mij extra interessant. Data zijn ook ‘hot’. Veel nieuwe IT-ontwikkelingen vinden op dat gebied plaats, zoals artificial intelligence. Het is mooi om te werken voor zo’n overheidsinstelling als het CBS: je doet het immers voor de publieke zaak.’

Kwaliteit van dienstverlening

Als informatiemanager houdt Deneer zich bezig met informatievoorziening en IT-systemen. Dat is een breed terrein. ‘Ik adviseer over de aanschaf van systemen of het zelf ontwikkelen daarvan. Bij het opstellen van begrotingen en het onderhouden van contacten met leveranciers ben ik ook betrokken. Daarnaast bewaak ik de kwaliteit van de dienstverlening en de kosten. Als managers of medewerkers bepaalde behoeften hebben op het gebied van hard- of software adviseer ik daarover. Tevens ben ik betrokken bij innovatieprojecten. Op dit moment bekijken we bijvoorbeeld de mogelijkheden om face-to-face enquêtes door interviewers via videobellen te laten doen in plaats van een bezoek aan de respondenten aan huis. Ik denk mee over de technische mogelijkheden en de benodigde voorbereidingen, zoals handleidingen en instructies. Mijn functie is nog vrij nieuw. Het is dan ook heel mooi dat ik veel ruimte krijg om er zelf vorm aan te geven.’

Open bedrijfscultuur

Tijdens haar studie Human Resource Management aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven liep Ayla Meijs tien maanden stage bij het CBS. ‘Ik wilde graag brede werkervaring opdoen in het HR-veld. Het CBS is een grote organisatie met een uitgebreide HR-afdeling. Daar kon ik kennis maken met de verschillende disciplines binnen het werkveld, zoals recruitment, mobiliteit en HR-advies. De bedrijfscultuur is er open en er is een fijne werkomgeving. Collega’s - van managers tot medewerkers - zijn heel toegankelijk en denken graag met je mee.’

Ontwikkelmogelijkheden

Na haar afstuderen werkte Meijs een jaar als personeelsconsulent bij een andere organisatie. Toen de CBS-vacature voor de gecombineerde functie van personeelsconsulent en junior HR-adviseur voorbij kwam, solliciteerde ze meteen. ‘Mijn stage was een positieve ervaring en ik wist dat ik in een fijn team terecht zou komen. Daarnaast wil ik graag doorgroeien van personeelsconsulent naar HR-adviseur. Deze functie biedt mij die mogelijkheid.’ Het werk van Meijs bestaat uit twee delen. ‘Als personeelsconsulent ben ik aanspreekpunt en vraagbaak voor teammanagers: over het personeelsinformatiesysteem, de bezetting en formatie, vacatures en werving. Eens in de vier weken zit ik met hen om de tafel en denk ik mee over verschillende vraagstukken, bijvoorbeeld over verzuim of arbeidssatisfactie. Binnenkort begin ik met mijn werkzaamheden als junior HR-adviseur. Ik word daarvoor gekoppeld aan een senior HR-adviseur. Zo kan ik het vak in de praktijk leren.’

Interesse in een baan op HBO- of WO-niveau bij het CBS? Raadpleeg voor meer informatie onze website