CBS op zoek naar nieuw talent

/ Auteur: Miriam van der Sangen
Willem Gielen werkt als statistisch onderzoeker bij het CBS
Hoeveel inwoners telt Nederland? Naar welke landen exporteren Nederlandse bedrijven het meest? Hoe groot is de economische groei? Voor antwoord op deze en andere vragen kan iedereen bij het CBS terecht. Maar hoe is het om er te werken? Willem Gielen en Bram Huijsmans vertellen enthousiast wat hen motiveert en wat werken bij het CBS zo interessant maakt.

Willem Gielen studeerde politicologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Tijdens zijn studie deed hij veel statistisch onderzoek. ‘Ondanks dat wiskunde nooit een van mijn favoriete vakken was, vond ik werken met statistiek juist erg interessant en uitdagend.’
Toen Gielen in het laatste jaar van zijn bachelor zat, wilde hij graag stage lopen bij het CBS. ‘Dat leverde een leerzame stageperiode op. Ik werkte mee aan de totstandkoming van diverse publicaties over verschillende vormen van politieke participatie door burgers, waaronder het stemgedrag van kiezers bij Tweede Kamerverkiezingen.’

Analyseren van data

Nadat Gielen zijn master had afgerond, solliciteerde hij nogmaals bij het CBS. ‘Ik werk nu drie jaar hier als statistisch onderzoeker en heb het erg naar mijn zin. Ik houd me bezig met veel verschillende onderwerpen. Het zwaartepunt ligt op het analyseren van data en het schrijven van artikelen en berichten. Het merendeel van mijn tijd werk ik met statistieken over de arbeidsmarkt, maar ook thema’s als veiligheid en wonen zitten in mijn takenpakket.’
Een groot voordeel van zijn baan vindt Gielen dat hij met rijke databronnen werkt. ‘Daaruit is veel informatie te halen. Daarnaast is er genoeg ruimte voor eigen inbreng.’

Cijfers met grote impact

Het meest interessante van zijn werk vindt Gielen het grote bereik van zijn onderzoeken. ‘De nieuwsberichten van het CBS worden vaak goed opgepakt door de media. Ik zie de berichten waaraan ik heb meegewerkt met enige regelmaat terug in de kranten en op tv. Dat geeft veel voldoening, zeker omdat het vaak gaat over cijfers die een grote impact hebben en belangrijk zijn voor beleidsmakers.’ Gielen merkt op dat er bij het CBS voldoende mogelijkheden zijn voor persoonlijke ontwikkeling. ‘Er worden regelmatig workshops en cursussen georganiseerd op allerlei gebieden. Zo heb ik een cursus projectmanagement gevolgd en een workshop over R, een programmeertaal voor statistiek en data-analysedoeleinden.’

Bram Huijsmans

Centrale IT-administratie

Bram Huijsmans volgde de bacheloropleidingen Technische Natuurkunde en Bedrijfskundige informatica. Bij het CBS werkt hij als configuratiemanager. ‘Ik houd me bezig met het inrichten van de centrale IT-administratie. Daarin staan alle IT-middelen van het CBS beschreven, van de laptops tot de softwaresystemen. Wij leggen de belangrijkste kenmerken van een IT-middel vast. Denk bijvoorbeeld aan de aanschafdatum, de prijs, de beheerder, de gebruiker, de versie, het type, etc. Met mijn team ben ik dus verantwoordelijk voor goed beheer van alle hardware en software van het CBS. Daardoor kan hardware bijvoorbeeld tijdig worden vervangen.’

Applicatielandschap

Huijsmans inventariseert ook het applicatielandschap bij het CBS. ‘Dat bestaat uit alle software die wij in huis hebben. Met de kennis van de ontwikkelaars en beheerders van de software maak ik een actueel, generiek beeld. Daardoor weten we welke applicaties binnen de organisatie in gebruik zijn en wie daarvoor de verantwoordelijkheid draagt. Daarnaast hebben we een jaarlijkse inventarisatie van de fysieke IT-middelen. We lopen dan alle kantoorgebouwen en datacenters na om onze administratie te controleren. Hiermee kunnen we aan de accountant laten zien dat onze IT-bedrijfsvoering op orde is.’

Digitaal werken

Het CBS is een kennisorganisatie met een belangrijke maatschappelijke functie. Dat merkt Huismans dagelijks in zijn werk. ‘Het CBS is continue bezig met vernieuwen, ook op IT-gebied. In de uiteenlopende projecten kan ik mijn veelzijdigheid goed kwijt. Daarnaast krijg ik voldoende ruimte voor het nemen van initiatieven.’ Huijsmans werkt met behulp van de juiste IT-voorzieningen geheel digitaal. ‘In mijn functie kan ik daardoor op locatie in Heerlen of Den Haag werken, maar ook onderweg of thuis.’ Al met al heeft hij het in zijn baan bij het CBS erg naar zijn zin. ‘Wanneer ik onze cijfers in het nieuws zie, voel ik me trots dat ik daaraan heb bijgedragen.’

Geïnteresseerd in werken bij het CBS? Raadpleeg onze website.