Gymnasium Celeanum wint ConjunctuurBekerStrijd

/ Auteur: Miriam van der Sangen
Het CBS organiseert sinds het schooljaar 2011/2012 jaarlijks de ConjunctuurBekerStrijd. Die wedstrijd is bestemd voor leerlingen van de havo- en vwo-bovenbouw met economie in hun profiel. Zij voorspellen onder leiding van hun docent de Nederlandse economie aan de hand van 10 indicatoren, bijvoorbeeld de werkloosheid en de consumentenprijzen. De grote winnaar is dit jaar klas 6 van het gymnasium Celeanum uit Zwolle.

Onderwijs

Het onderwijs is een belangrijke doelgroep voor het CBS. Daarom heeft het CBS de ConjunctuurBekerStrijd in het leven geroepen. Deze wedstrijd is voor docenten een instrument om op een heldere en concrete manier invulling te geven aan de lessen economie. De leerlingen voorspellen met hulp van hun docent de stand van de Nederlandse economie. Dat doen zij aan de hand van indicatoren zoals economische groei, werkloosheid, inflatie, faillissementen en huizenprijzen. Leerlingen analyseren historische reeksen, vergelijken indicatoren, leggen verbanden en volgen het nieuws om tot een goede voorspelling te komen. Zij moeten hierbij samenwerken, onderzoeken, analyseren en beredeneren. Alle onderwerpen uit de wedstrijd komen aan bod in het lesboek economie. Het niveau van de winnaars is hoog en gemiddeld doen 150 klassen uit het hele land mee.

Woordvoerders

Voorafgaand aan de feestelijke bijeenkomst op 18 april jl. waar de prijswinnaars bekend werden gemaakt, was er een afwisselend programma samengesteld voor de uitgenodigde leerlingen en hun docenten. Els Cramer, event-coördinator bij het CBS: ’Mijn collega Hans de Ruiter en ik hadden een mooi draaiboek voor het middagdeel gemaakt voor ongeveer 100 leerlingen en docenten. Daarbij was er een belangrijke rol weggelegd voor onze woordvoerders. Zo vertelde collega Maarten Bloem over zijn loopbaan van statisticus tot woordvoerder. Hoofdeconoom Peter-Hein van Mulligen verzorgde een masterclass over de conjunctuur. Hij gaf uitleg over de verschillende conjunctuurindicatoren, die de Nederlandse economie beïnvloeden. En Floris Jansen leidde de quiz, waarbij leerlingen konden reageren op stellingen.’

Eerste prijs

Aan het eind van de middag reikte hoofddirecteur Wim van Nunspeet van het CBS de eerste prijs uit aan de winnaar. Dat was de klas die het dichtst bij de door het CBS gemeten cijfers zat: klas 6 van het gymnasium Celeanum uit Zwolle. Zij ontvingen de beker en een cheque van 350 euro. De winnaar ontvangt ook een uitnodiging van Euronext om een bezoek te brengen aan de beurs. De tweede prijs ging naar klas 6V eco8 van het St. Maartenscollege uit Voorburg. Zij gingen naar huis met een cheque van 225 euro. De derde prijswinnaar was klas H5 eco4 van het Thorbecke Voortgezet Onderwijs uit Rotterdam. Voor hen was de beloning een cheque van 150 euro.

CBS-quiz

Naast de jaarlijkse ConjunctuurBekerStrijd heeft het CBS onlangs voor leerlingen en docenten een ander mooi nieuw product gemaakt: de CBS-quiz. Deze digitale versie komt voort uit de papieren versie van de quizwaaier. Die was een groot succes tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling vorig jaar. Nu is er dus een digitale versie met vragen en antwoorden over allerlei thema’s waar het CBS cijfers over heeft, variërend van algemeen tot maatschappij en van aardrijkskunde tot geschiedenis. De reacties vanuit het onderwijsveld zijn positief. De quiz is een instrument voor leerlingen en docenten om spelenderwijs met data om te leren gaan.

Geïnteresseerd? Speel ook de CBS-quiz op: www.cbsquiz.nl