CBS strijdt met 2 teams bij Wiskunde Olympiade

/ Auteur: Masja de Ree
Op vrijdag 27 januari vond de zesde editie van de Wiskunde Olympiade voor Bedrijven plaats bij Optiver aan de Amsterdamse Zuidas. Hier namen 72 deelnemers - verdeeld over 24 teams - het tegen elkaar op. Er streden ook twee CBS-teams om de eer. Eugène van der Pijll en Igor Dzambo deden beiden al meerdere keren mee. Daarbij sleepte Van der Pijll met zijn team al drie keer de eerste prijs in de wacht. ‘Wiskunde is leuk! En zeer belangrijk voor CBS.’

CBS sponsort Olympiade

Frank heeft twee gehele getallen die bij elkaar opgeteld 26 zijn. Kees telt hier nog twee gehele getallen bij op en komt op 41. Pieter telt er nog twee gehele getallen bij op en komt op 58. Minstens hoeveel van deze zes opgetelde getallen zijn even? U kunt kiezen uit 0, 1, 2, 3 of 4.

Dit is de eerste vraag uit de voorronde voor de Wiskunde Olympiade voor scholieren (uit 2016). Deelnemers aan de Wiskunde Olympiade voor bedrijven maken deze zelfde opgaven. De Wiskunde Olympiade voor bedrijven is bedoeld voor sponsors van de scholierenwedstrijd. Naast medewerkers van CBS zijn onder meer banken, ICT-bedrijven, beurshandelaren, universiteiten en CITO Nederland vertegenwoordigd. CBS vaardigt vijf man af. In totaal zullen er meer dan honderd deelnemers zijn. CBS sponsort de Wiskunde Olympiade sinds jaar en dag. Want: zonder wiskunde geen CBS. De jongeren die meedoen aan de wedstrijd, passen goed in het profiel van de functies die er bij CBS zijn.

‘Pragmatisch te werk gaan, dat doen wij bij CBS de hele dag’

Snelheid als kracht

De deelnemers maakten twaalf opgaven. ‘Logisch nadenken is daarbij het belangrijkst’, zegt Igor Dzambo. ‘En snelheid, want we maken dezelfde opgaven als de scholieren, maar we krijgen daar wel veel minder tijd voor. Daarom winnen we altijd als onze collega Eugène van der Pijll meedoet. Hij is heel erg snel.’ Voor de opgaven zijn geen ingewikkelde formules nodig. ‘De lastigste is de stelling van Pythagoras’, zegt Van der Pijll. Naast de twaalf opgaven is er een bonusvraag. Die is afkomstig uit de finale van de scholierenwedstrijd. ‘Die is echt moeilijk. Daar wordt het onderscheid gemaakt.’

Leuke puzzels

Dzambo deed al eens mee met de Wiskunde Olympiade toen hij nog de middelbare school zat. ‘Maar toen dacht ik veel te ingewikkeld na. Dat is niet nodig. Het zijn leuke puzzels. Het gaat erom dat je een berekening kunt toepassen op een praktische situatie.’ Dat is natuurlijk ook wat in de dagelijkse praktijk bij CBS gebeurt. Van der Pijll beaamt: ‘Pragmatisch te werk gaan, dat doen wij hier de hele dag.’ Er is bij de Wiskunde Olympiade een prijs voor het beste bedrijf en een prijs voor de beste individuele deelnemer. CBS won drie keer eerder de eerste plaats, maar moest deze keer de medewerkers van Booking.com met de eerste prijs naar huis laten gaan. En de opgave aan het begin van deze tekst? Dzambo: ‘Het goede antwoord is 2.’