ISO-keurmerk voor maatwerk CBS

/ Auteur: Miriam van der Sangen
Beleidsstatistiek, een afdeling binnen CBS, heeft in december het ISO 9001-certificaat ontvangen van Tüv Nederland. Klanten kunnen geheel op maat, aan de hand van eigen onderzoekersvragen, door deze afdeling statistische informatie laten samen stellen. Dit gebeurt met behulp van het rijke aanbod aan microdata en de expertise van CBS. Er is daarbij altijd oog voor de klant en er wordt continu aan verbeteringen gewerkt. Het ISO 9001-certificaat bewijst dat dat lukt.

Hoge eisen

CBS is één van de weinige overheidsorganisaties met een ISO 9001-certificaat, zegt Gijs Spiele van Tüv Nederland. Hij overhandigde het certificaat op donderdag 10 december aan Directeur-Generaal Tjark Tjin-A-Tsoi: ‘De snelheid waarmee CBS dit heeft bereikt, is prijzenswaardig.’ Egon Dietz, manager bij de afdeling Beleidsstatistiek en verantwoordelijk voor de implementatie: ‘Dat is ons gelukt omdat wij er direct de voordelen van inzagen: onze klanten laten zien dat we de zaken op orde hebben en in staat zijn voortdurend producten van hoge kwaliteit te leveren.’

‘De focus ligt op klanttevredenheid, productkwaliteit en verbeterkracht. Precies de elementen waar CBS sterk in wil zijn’

Sterk in verbeteren

Omdat CBS continu wil verbeteren, startte het een certificeringstraject om dit te ondersteunen. Max Booleman, die namens de afdeling Kwaliteitszorg en Auditing van CBS het proces heeft begeleid, vertelt dat bij de ISO 9001-norm uit 2015 de focus ligt op klanttevredenheid, productkwaliteit en verbeterkracht. ‘Precies de elementen waar CBS sterk in wil zijn. De komende jaren willen we ook andere afdelingen binnen CBS toetsen op de ISO 9001-norm.’

Zinvolle aanvulling

Dietz: ‘We zien de ISO-norm als een zinvolle aanvulling op ons besturingsmodel. De focus is - nu nog meer dan voorheen - gericht op continu verbeteren. We volgen de leerpunten uit afgeronde projecten systematisch op. Met ISO 9001 komt kwaliteit nóg explicieter op de agenda van het managementteam te staan.’