Baas over je eigen carrière bij CBS

/ Auteur: Miriam van der Sangen
CBS is een grote werkgever. Iets meer dan 2.000 medewerkers staan op de loonlijst.  De organisatie, die sterk in ontwikkeling is, is op zoek naar hbo’ers, academici, statistici en andere topprofessionals. Dat CBS veel mogelijkheden voor nieuwe talenten biedt, hebben ook Gino Dingena en Jelmer de  Groot ervaren. Zij vertellen wat hen boeit in hun werk. 

Afwisselend

Gino Dingena (23) werkt als statistisch onderzoeker bij het Centrum voor Beleidsstatistiek van CBS. Hij maakt statistieken op verzoek van allerlei externe partijen. ‘Omdat dit een brede groep is, zijn de thema’s erg verschillend. Ik kan op elk thema worden ingezet. Vaak werk ik aan meerdere thema’s tegelijk. Dat maakt mijn werk erg afwisselend. Ik heb bijvoorbeeld bekeken in hoeverre Nederlandse bedrijven gebruik maken van overheidsregelingen voor het topsectorenbeleid. Ook heb ik onderzocht hoe groot de energiesector in Nederland is.’

Open sollicitatie

Dingena kwam aan het eind van zijn studie International Economics aan de Erasmus Universiteit Rotterdam in contact met CBS. ‘Op dat moment waren er geen concrete vacatures. Ik besloot daarom een open sollicitatie te sturen. De procedure ging sneller dan verwacht. Begin mei werd ik uitgenodigd voor een eerste gesprek. Medio juni hoorde ik dat ik bij CBS in Den Haag aan de slag kon.’ Wat Dingena interessant vindt aan zijn werk is de maatschappelijke relevantie. Daarnaast ervaart hij het contact met verschillende externe opdrachtgevers als boeiend.

Er zijn veel mogelijkheden om je verder te ontwikkelen bij CBS

Toekomst

Over zijn collega’s is Dingena vol lof. ‘Ik heb het getroffen met hen. Ze zijn altijd bereid een handje te helpen.’ Hoe ziet hij zijn toekomst bij CBS? ‘Die heb ik nog niet uitgestippeld. Er zijn bij CBS veel mogelijkheden om je verder te ontwikkelen. Zo kun je altijd aangeven wat je interesses zijn en hiervoor trainingen en cursussen volgen. Met andere woorden: je bent baas over je eigen carrière bij CBS.’

Vertrouwde werkomgeving

Jelmer de Groot (28) werkt bij de hoofddirectie Dataverzameling. Ook hij leerde CBS kennen tijdens zijn studie communicatiewetenschappen aan de Universiteit Twente. Zijn afstudeeronderzoek verrichtte hij bij de afdeling methodologie van CBS in Heerlen. ‘Vanaf de eerste dag voelde CBS als een heel vertrouwde werkomgeving. Ik werk mee aan maatschappelijk relevante onderzoeken en kan mijn kwaliteiten optimaal benutten. Daarnaast heb ik een zeer collegiaal team.’

Kick

De Groot werkt inmiddels bijna 4 jaar bij Dataverzameling als vragenlijstontwikkelaar van persoonsenquêtes. ‘Een functie waarbij ik aan vier tot vijf projecten tegelijk werk. Altijd weer een uitdaging. Telkens als ik ’s avonds - bijvoorbeeld op het journaal - een bericht van CBS voorbij zie komen waar ik zelf bij betrokken was, geeft dat een kick.’

Externe partijen

Volgens De Groot is bij CBS geen dag het zelfde. ‘De ene dag zit je met externe partijen aan tafel om de inhoud van een vragenlijst te bediscussiëren, de andere dag test je een vragenlijst of ga je mee met een interviewer om te zien hoe respondenten reageren op bepaalde vragen. Pas nu ik hier werk kom ik er achter hoeveel verschillende aspecten er komen kijken bij wat op het oog een eenvoudig cijfer lijkt.’ 

CBS met vestigingen in Den Haag en Heerlen is op zoek naar nieuwe medewerkers. Kijk voor actuele vacatures op: www.werkenbijhetCBS.nl. Naast gerichte sollicitaties op CBS vacatures kun je ook een open sollicitatie sturen via het mailadres: sollicitatieH@cbs.nl of sollicitatieV@cbs.nl.