CBS zoekt knappe koppen

/ Auteur: Miriam van der Sangen
Het tijdperk van Big Data en geavanceerde internettechnologie biedt ongekende mogelijkheden voor CBS. Bij het bedrijf staat de komende jaren een groot aantal ontwikkelprojecten op stapel voor nieuwe IT-oplossingen. De focus ligt daarbij op innovatie van de dataverzameling. In dat kader is CBS dan ook op zoek naar nieuw talent met een afgeronde HBO- of WO-studie in de IT of met een sterk kwantitatieve component, bijvoorbeeld econometrie, economie of wiskunde. Collega’s aan het woord over wat hen boeit in hun werk bij het sterk in verandering zijnde CBS.   

Ambitie

Marion Hermans studeerde Bedrijfskundige Informatica aan de HEAO. Twintig jaar werkte ze in de private sector. Ze was werkzaam bij diverse gerenommeerde grote ICT-bedrijven. Op zoek naar een nieuwe uitdaging raakte ze geïnteresseerd in een vacature bij CBS. ‘Daaruit sprak ambitie en vakkundigheid.’ Na een aantal sollicitatiegesprekken met collega’s, klanten en leden van het managementteam werd Hermans aangenomen als sectormanager applicatieontwikkeling. ’Ik werd steeds enthousiaster. Er was ruimte om ideeën te ontwikkelen, initiatief te nemen en bij te dragen aan vernieuwing.’

Complexe problemen

Binnen anderhalf jaar kreeg ze de mogelijkheid om ook het applicatieonderhoud in haar portefeuille op te nemen. ‘Geen makkelijk terrein vanwege de omvang en achterstallig onderhoud. Maar interessant om complexe problemen bij CBS op te lossen.’ Inmiddels is Hermans directeur en verantwoordelijk voor de gehele ICT binnen CBS. ‘Een mooi vakgebied en een belangrijk speerpunt voor CBS. Dat betekent een nieuwe IT-strategie, een intensief transitietraject en grote investeringen in geld, tijd en energie.’ Volgens Hermans is CBS dan ook op zoek naar top IT-mensen, met vakkundigheid en enthousiasme om samen resultaten te bereiken, te zorgen voor professionele dienstverlening en tevreden klanten.

‘Er is veel mogelijk, zolang jezelf de kansen ziet en proactief reageert’

Intervisies

Sinds 2009 werkt Roel Canisius bij CBS. ‘Ik ben begonnen als statistisch onderzoeker. Die functie paste minder goed bij mij. Mijn toenmalige kamergenoot stelde voor om mee te draaien in zijn project. Die kans heb ik aangegrepen. Ik ben met goede begeleiding in het diepe gesprongen en bekleed nu de functie van projectleider. Inmiddels werk ik zelfstandig aan grote projecten van CBS op het gebied van statistische vernieuwing of IT-vernieuwing. Samen met mijn projectteam proberen we resultaten te bereiken waar we trots op zijn.’ Canisius noemt de manier waarop hij in de functie van projectleider is gerold typerend voor CBS. ‘Er is veel mogelijk, zolang je zelf de kansen ziet en proactief acteert. Daarna word je begeleid om in je rol te groeien. Ik ben getraind in de harde kanten van het vak, zoals het goed kunnen beheersen van je project. Maar ook in de zachte kanten, zoals inzicht krijgen in hoe je zelf acteert of hoe je effectief veranderingen kunt realiseren. Deze wil om te blijven leren is breed aanwezig bij alle projectleiders. Samen sparren we regelmatig over het vak. Tijdens lunches, onze intervisies of gewoon door bij elkaar binnen te lopen en ervaringen te delen.’

Dynamiek

Wat vindt hij het leukst aan zijn werk? ‘Ieder project voelt als een nieuwe baan. Elke klus vraagt om andere kwaliteiten, kent haar eigen dynamiek en draagt bij aan de complexe uitdagingen waar we als CBS voor staan. Willen veranderen is daarbij de essentie. In de uitvoering krijg ik veel verantwoordelijkheid en vrijheid om de klus samen met mijn team te klaren. In mijn teams zie ik enthousiasme en gedrevenheid. We hebben plezier in het werk, interesse voor elkaar en er wordt hard gewerkt. Dat maakt het afwisselend en uitdagend. Maar ook spannend, best wel hectisch en pittig. Voor mij is het een baan waar ik energie van krijg.’

CBS met vestigingen in Den Haag en Heerlen is op zoek naar nieuwe medewerkers. Kijk voor actuele vacatures op: www.werkenbijhetCBS.nl

Naast gerichte sollicitaties op CBS vacatures kun je ook een open sollicitatie sturen via het mailadres: sollicitatieH@cbs.nl of sollicitatieV@cbs.nl