Ben jij binnenkort onze nieuwe collega?

/ Auteur: Miriam van der Sangen
Heb je een afgeronde HBO- of WO-studie in de IT of met een sterk kwantitatieve component, bijvoorbeeld econometrie, economie of wiskunde? Dan is CBS op zoek naar jou! CBS biedt veel mogelijkheden voor nieuwe talenten. Een rondje langs enthousiaste CBS’ers over wat hen boeit in hun werk bij de ‘facts factory’. 

Eén van de enthousiastelingen is Marjolijn Jaarsma. Zij is afgestudeerd als econoom aan de Universiteit Maastricht. ‘Met interesse in macro-economie en internationale relaties kon ik bij CBS in Heerlen een half jaar stage lopen en mijn scriptie schrijven. Dat is alweer een tijdje geleden. Nu ben ik projectleider en eindredacteur van de CBS Internationaliseringsmonitor. Een kwartaalpublicatie waarin we de sociaaleconomische trends in en consequenties van internationalisering voor de Nederlandse economie en samenleving beschrijven.’

Veelzijdigheid

Volgens Jaarsma is iedere editie weer een uitdaging. ‘Niet alleen om een aansprekend thema uit te diepen, maar ook om daarvoor de juiste auteurs te strikken en de onderzoeksresultaten op een heldere en aansprekende manier te presenteren. Denk aan thema’s zoals internationale waardeketens, duurzaamheid en multinationals.’ Jaarsma is niet alleen erg enthousiast over de veelzijdigheid van haar werk, maar ook over haar collega’s. Die noemt zij kundig en integer.

Uitdagingen

Biedt CBS Jaarsma voldoende uitdagingen? ‘Zeker! Zo ben ik een jaar geleden gestart met een traject dat opleidt tot woordvoerder. Inmiddels ben ik al een aantal keren door de media geïnterviewd, onder andere over luchtvaart, het consumentenvertrouwen en de internationale handel. Hierdoor kom ik steeds meer over andere thema’s en statistieken te weten. Ik krijg ook meer inzicht in het belang van bepaalde cijfers voor ‘de buitenwereld’. Zo verstrek je de ene keer de meest actuele cijfers aan een nieuwsorganisatie, een andere keer werk je mee aan een groot onderzoeksprogramma in opdracht van een ministerie.’

Meerwaarde

Ook Nilani Perampalam kwam tijdens haar studie master International Economics and Business aan de Universiteit Utrecht in contact met CBS. ‘De meerwaarde die CBS levert aan onderzoeken van universiteiten en overheden heb ik altijd belangrijk gevonden. Daarnaast had ik altijd al een grote affiniteit met cijfers. Ik besloot daarom na mijn afstuderen te solliciteren bij CBS in Den Haag. Niet veel later kon ik aan de slag als statistisch onderzoeker.’

Bepaling van beleid

Perampalam werkt bij de sector Nationale Rekeningen. ‘De gegevens die bij deze sector vandaan komen, geven een zo compleet mogelijk beeld van de Nederlandse economie. Zij spelen een belangrijke rol bij de bepaling van het beleid van ministeries en internationale organisaties, bijvoorbeeld het Europese statistiekbureau Eurostat en de Europese Centrale Bank (ECB). Het is mijn taak cijfers over niet-financiële instellingen samen te stellen en aan de hand daarvan een beeld te vormen van hoe deze sector er voor staat.’

CBS biedt veel mogelijkheden voor nieuwe talenten

Kritisch kijken naar cijfers

Perampalam is niet alleen gek op cijfers, maar vindt het ook belangrijk om collega’s te hebben waar ze goed mee kan samenwerken. ‘Ik werk in een team van 25 mensen. Binnen dat team kijken we kritisch naar hoe onze cijfers zijn samengesteld. Dat houdt je scherp. Bovendien zijn de analyses van anderen heel leerzaam. Daarnaast is het - zeker gezien de huidige economische ontwikkelingen - interessant om op deze manier met cijfers bezig te zijn.’ Naast haar werk is Perampalam ook lid van Jong CBS, een vereniging die allerlei activiteiten organiseert voor jonge CBS’ers. ‘Ze verzorgen onder meer lezingen, studiebezoeken aan andere organisaties en borrels. Ik heb er veel kennis, ervaring en contacten door opgedaan. Door me bij hen aan te sluiten besefte ik pas echt hoe breed CBS eigenlijk is.’

CBS met vestigingen in Den Haag en Heerlen is op zoek naar nieuwe medewerkers. Kijk voor actuele vacatures op: www.werkenbijhetcbs.nl

Naast gerichte sollicitaties op CBS vacatures kun je ook een open sollicitatie sturen via het mailadres: sollicitatieH@cbs.nl of sollicitatieV@cbs.nl