Voorzichtig herstel bouwsector

© ANP

De bouw zat in 2013 nog steeds in recessie, maar het herstel is zichtbaar. De omzet daalde met ruim 4 procent ten opzichte van 2012. Vooral in de eerste kwartalen daalden de omzetten flink, maar gedurende het jaar nam de omzetdaling af. In het vierde kwartaal groeide de omzet met bijna 1 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2012. Ook nam van steeds meer bouwbedrijven de omzet toe.

Omzetontwikkeling bouw

voorzichtig-herstel-g1

Lichtpuntje voor woning- en kantorenbouw

De burgerlijke en utiliteitsbouw werd in 2013, net als in 2012, zwaar getroffen door de aanhoudende crisis op de woningmarkt en de markt voor bedrijfsgebouwen. In deze branche daalde de omzet in 2013 met bijna 8 procent, maar in het vierde kwartaal nam de omzet met ruim 1 procent toe.
Hoewel de omzet in de burgerlijke en utiliteitsbouw ook in 2013 lager was dan in 2012, is onlangs bekend geworden dat de waarde van de door architecten ontvangen bouwopdrachten in het derde kwartaal van 2013 sterk was gestegen. Architecten staan aan het begin van de bouwketen.  De opdrachten die zij ontvangen zijn een belangrijke indicator voor toekomstige bouwactiviteiten.
De gespecialiseerde bouw, zoals bouwinstallatie-, sloop- en dakdekkersbedrijven, kromp in 2013 met bijna 3 procent. De krimp nam elk kwartaal af, en in het vierde kwartaal was er zelfs groei. De grond, water- en wegenbouw liet in 2012 nog een omzetstijging zien, maar verloor in 2013 bijna 2 procent.

Omzetontwikkeling bouw naar branche

voorzichtig-herstel-g2

Meer bouwbedrijven met omzetgroei

Vanaf het vierde kwartaal van 2012 had een steeds groter deel van de bouwbedrijven een omzet die hoger was dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Er waren in het vierde kwartaal zelfs meer bedrijven met een omzetstijging dan een omzetdaling. Ook het aantal snelle stijgers, bedrijven waarvan de omzet meer dan twintig procent steeg, nam in deze periode toe. Dit aantal steeg van 26 procent naar 40 procent.

Omzetontwikkeling bouwbedrijven: stijgers en dalers

voorzichtig-herstel-g3

Joren Swart en Guus van de Burgt

Bronnen:

Bouwnijverheid; omzetontwikkeling naar bedrijfsomvang, index 2010 = 100

Bedrijfsgegevens; Omzetontwikkeling (stijgers-dalers)