Sterke groei ontwerpopdrachten architecten

De totale bouwsom van door architecten ontvangen nieuwe ontwerpopdrachten is in het derde kwartaal van 2013 met bijna 32 procent toegenomen ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2012. De forse stijging deed zich voor in de nieuwbouw van woningen en de nieuwbouw van bedrijfsgebouwen. Deze opvallende ontwikkeling volgt op een sterke afname van de ontwerpopdrachten sinds het begin van de financieel-economische crisis en de malaise op de woningmarkt. De waarde van de ontwerpopdrachten ligt in het derde kwartaal van 2013 nog steeds bijna 64 procent onder het gemiddelde kwartaalniveau van het topjaar 2007. Architecten staan aan het begin van de bouwketen en de opdrachten die zij ontvangen zijn een belangrijke indicator voor toekomstige bouwactiviteiten.

Grootste groei bij woningen

De bouwsom van de ontwerpopdrachten voor woningen steeg in het derde kwartaal van 2013 met bijna 50 procent. Bij de nieuwbouw van woningen bedroeg de stijging ruim 47 procent, de opdrachten voor renovatie van woningen namen met 63 procent toe.
Ook ontwerpopdrachten voor nieuwbouw van bedrijfsgebouwen als kantoren, ziekenhuizen en winkelcentra stonden in het derde kwartaal duidelijk in de plus. De waarde van deze opdrachten steeg met bijna 37 procent. De bouwsom voor de renovatie van bedrijfsgebouwen daalde met 7 procent.

Waarde ontwerpopdrachten architecten

Bouwsom-nieuwe-opdrachten-g2

Ontwikkeling waarde ontwerpopdrachten architecten nieuwbouw
Bouwsom-nieuwe-opdrachten-g3

Joren Swart en Ron Duijkers

Bron:
Bouwsom van nieuwe opdrachten ontvangen door architecten; index 2010 = 100