Werkgelegenheid landbouw stabiel, meer tijdelijke arbeid

In 2010 waren er op land- en tuinbouwbedrijven 170 duizend fulltime arbeidsplaatsen. Vanaf 2005 is het arbeidsvolume vrijwel gelijk gebleven. Ongeveer 17 procent van het arbeidsvolume bestond uit tijdelijke arbeidskrachten. In 2005 was dit nog 9 procent. Dit blijkt uit de definitieve uitkomsten van de Landbouwtelling.

Arbeidsvolume in de landbouw
2011-arbeid-g1

Stijging aantal bedrijven met tijdelijke arbeidskrachten

Vanaf 2005 is het werk uitgevoerd door tijdelijke arbeidskrachten in de landbouw met 81 procent toegenomen tot ruim 28 duizend fulltime arbeidsplaatsen. Ook het aantal bedrijven dat tijdelijke arbeidskrachten inschakelde is gestegen. In 2010 werd op 39 duizend landbouwbedrijven gebruik gemaakt van tijdelijke krachten. Dat is 54 procent van de landbouwbedrijven. In 2005 was dit 25 procent.

Landbouwbedrijven met tijdelijke arbeidskrachten

2011-arbeid-g2

Loonwerkers en uitzendbureaus zorgen voor stijging

De tijdelijke arbeidskrachten zijn onderverdeeld in rechtstreeks door het bedrijf ingeschakeld personeel en ingehuurde arbeidskrachten via andere bedrijven zoals loonwerkers, uitzendbureaus en werktuigencoöperaties. Vooral arbeidskrachten ingehuurd via andere bedrijven zijn verantwoordelijk voor de stijging in het aantal bedrijven met tijdelijke arbeidskrachten in de afgelopen jaren. In 2010 waren dit 34 duizend bedrijven.
Het aantal bedrijven met rechtstreeks door het bedrijf ingeschakelde werknemers was 14 duizend. Bij 9 duizend bedrijven waren zowel rechtstreeks door het bedrijf ingeschakeld personeel, als niet rechtstreeks door het bedrijf ingehuurden werkzaam.

Landbouwbedrijven naar type tijdelijke arbeid

2011-arbeid-g3

Marius Reitsema

Bron: StatLine

Maatwerktabel: Bedrijven met tijdelijke arbeidskrachten