Meer bedrijven hebben last van kredietcrisis

Een meerderheid van de Nederlandse bedrijven heeft last van de kredietcrisis. In het vierde kwartaal van 2009 ondervond 54 procent van de ondernemingen op enige wijze hierdoor hinder. Dat is meer dan in het derde kwartaal, toen dat 51 procent was.

Verwerven krediet meest genoemde probleem

Net als een kwartaal eerder noemen ondernemers problemen met het verwerven van krediet als het belangrijkste effect van de crisis. Eén op de negen bedrijven loopt daardoor een debiteurenrisico. In het derde kwartaal was dat nog één op elf. 

Problemen als gevolg van de kredietcrisis

Problemen als gevolg van de kredietcrisis

In de bouwnijverheid zijn de effecten van de crisis het grootst. Ruim 73 procent van de bouwbedrijven heeft er last van. Het belangrijkste effect is problemen met het verwerven van krediet. In de detailhandel is de kredietcrisis, volgens de ondernemers zelf, het minst voelbaar. Ongeveer 61 procent van de bedrijven meldt geen gevolgen van de crisis te ondervinden.

Genomen maatregelen in verband met kredietcrisis, vierde kwartaal 2009

De gevolgen van de kredietcrisis hebben bij bedrijven geleid tot het nemen van maatregelen. Het afstoten van tijdelijk en in mindere mate vast personeel wordt door bedrijven het meest genoemd. De crisis heeft bij ongeveer één op de tien bedrijven geleid tot het vertragen of uitstellen van voorgenomen investeringen. 

Maatregelen tegen de economische teruggang

Maatregelen tegen de economische teruggang

Gerard Taal

Bronnen:

Conjunctuurenquête Nederland (COEN)

De effecten van de kredietcrisis voor Nederlandse bedrijven

Toelichting op de Conjunctuurenquête Nederland