Hoeveel passagiers reizen via Nederlandse luchthavens?

In 2020 vlogen bijna 23,6 miljoen passagiers via Nederlandse luchthavens. Van en naar Schiphol vlogen bijna 20,9 miljoen passagiers, ruim 88 procent van alle passagiers. Het aantal passagiers via Schiphol nam met bijna 71 procent af ten opzichte van een jaar eerder.

 

 

Nationale luchthavens

Op de overige nationale luchthavens checkten in 2020 bijna 2,7 miljoen passagiers in en uit, 71,5 procent minder dan in 2019. Van deze passagiers vlogen er 2,1 miljoen via Eindhoven, met bijna 9 procent van de reizigers de tweede luchthaven van Nederland. In vergelijking met 2019 zijn dit 68,8 procent minder reizigers voor deze luchthaven. Rotterdam The Hague volgde met bijna een half miljoen passagiers, 76,6 procent minder dan in 2019. Op Maastricht Aachen nam het aantal passagiers af met ruim 81 procent. Op Groningen Eelde daalde het aantal passagiers met 90 procent. Rotterdam The Hague, Maastricht Aachen en Groningen Eelde zijn in 2020 samen goed voor 2,5 procent van de vervoerde passagiers.

 

 

Herkomst en bestemming

De meeste vliegtuigpassagiers die Nederland aandoen, komen uit of gaan naar een ander Europees land (al dan niet als eindbestemming). Deze landen en luchthavens zijn niet altijd de oorspronkelijke herkomst of de uiteindelijke eindbestemming van de reizigers. Zo wordt bijvoorbeeld Londen Heathrow in het Verenigd Koninkrijk, net als Amsterdam Schiphol, vaker gebruikt als hub. Dit houdt in dat reizigers naar deze luchthavens vliegen om vervolgens over te stappen op een andere vlucht naar een verdere bestemming. Na Europa is Noord-Amerika de voornaamste bestemming.