Hoeveel passagiers reizen via Nederlandse luchthavens?

In 2019 vlogen bijna 81,2 miljoen passagiers via Nederlandse luchthavens. Van en naar Schiphol vlogen bijna 72 miljoen passagiers, dat is 88 procent van alle passagiers. Het aantal passagiers via Schiphol groeide met 1 procent ten opzichte van een jaar eerder.

 

Nationale luchthavens

Op de overige nationale luchthavens checkten in 2019 bijna 9,5 miljoen passagiers in en uit, 9,6 procent meer dan in 2018. Van deze passagiers vlogen er bijna 6,8 miljoen via Eindhoven, met ruim 8 procent van de reizigers de tweede luchthaven van Nederland. In vergelijking met 2018 zijn dit 8,7 procent meer reizigers voor deze luchthaven. Rotterdam The Hague volgde met bijna 2,1 miljoen passagiers, 9,8 procent meer dan in 2018. Op Maastricht Aachen steeg het aantal passagiers met ruim 56 procent. Op Groningen Eelde daalde het aantal passagiers met 23 procent. Rotterdam The Hague, Maastricht Aachen en Groningen Eelde zijn samen goed voor 3 procent van de vervoerde passagiers.

 

Herkomst en bestemming

De meeste vliegtuigpassagiers die Nederland aandoen, komen uit of gaan naar een ander Europees land (al dan niet als eindbestemming). Deze landen en luchthavens zijn niet altijd de oorspronkelijke herkomst of de uiteindelijke eindbestemming van de reizigers. Zo wordt bijvoorbeeld Londen Heathrow in het Verenigd Koninkrijk, net als Amsterdam Schiphol, vaker gebruikt als hub. Dit houdt in dat reizigers naar deze luchthavens vliegen om vervolgens over te stappen op een andere vlucht naar een verdere bestemming. Na Europa is Noord-Amerika de voornaamste bestemming.