Hoeveel passagiers reizen via Nederlandse luchthavens?

In 2021 vlogen bijna 29,1 miljoen passagiers via Nederlandse luchthavens. Van en naar Schiphol vlogen bijna 25,5 miljoen passagiers. Dat is 22 procent meer dan een jaar eerder.  

 

Nationale luchthavens

Op de overige nationale luchthavens checkten in 2021 bijna 3,6 miljoen passagiers in en uit, 32,5 procent meer dan in 2020. Van deze passagiers vlogen er 2,6 miljoen via Eindhoven, met ruim 9 procent van de reizigers de tweede luchthaven van Nederland. In vergelijking met 2020 waren dit 27,7 procent meer reizigers.

Rotterdam The Hague volgde met 755 duizend passagiers, 54,2 procent meer dan in 2020. Op Maastricht Aachen nam het aantal passagiers toe met ruim 20 procent. Op Groningen Eelde nam het aantal passagiers met ruim 55 procent toe. Rotterdam The Hague, Maastricht Aachen en Groningen Eelde waren in 2021 samen goed voor 3 procent van de vervoerde passagiers.

 

 

Herkomst en bestemming

De meeste vliegtuigpassagiers die Nederland aandoen, komen uit of gaan naar een ander Europees land (al dan niet als eindbestemming). Deze landen en luchthavens zijn niet altijd de oorspronkelijke herkomst of de uiteindelijke eindbestemming van de reizigers. Zo wordt bijvoorbeeld Londen Heathrow in het Verenigd Koninkrijk, net als Amsterdam Schiphol, vaker gebruikt als hub. Dit houdt in dat reizigers naar deze luchthavens vliegen om vervolgens over te stappen op een andere vlucht naar een verdere bestemming. Na Europa is Noord-Amerika de voornaamste bestemming.