Hoeveel vracht gaat er over de Nederlandse wegen?

Nederlandse vrachtwagens vervoerden in 2022 691 miljoen ton goederen. In vergelijking met een jaar eerder daalde het vervoer met 1,2 procent. Er werd 0,6 procent meer gewicht binnen Nederland vervoerd.

Het vervoer vanuit en naar Nederland door Nederlandse vrachtauto’s daalde in 2022 vergeleken met 2021 met 9,2 procent naar 93 miljoen ton. Deze daling kwam doordat minder vanuit Nederland naar het buitenland werd vervoerd en doordat er minder vanuit het buitenland naar Nederland werd vervoerd. In 2022 werd 7,8 procent minder gewicht vanuit Nederland naar het buitenland vervoerd dan in 2021.
Naar België nam het vervoerde gewicht met 9,8 procent af. Naar Frankrijk was de afname 4,7 procent. Naar het Verenigd Koninkrijk daalde het vervoer door Nederlandse vrachtauto’s met 14,8 procent en naar Duitsland was de afname 6,3 procent. Er werd 10,8 procent minder gewicht van het buitenland naar Nederland vervoerd.

 

Herkomst en bestemming

België en Duitsland zijn met 86,3 procent de belangrijkste herkomst- en bestemmingslanden voor grensoverschrijdend wegvervoer door Nederlandse vrachtauto’s.

Soort goederen

Van alle goederen die in 2022 door Nederlandse vrachtauto’s werden vervoerd, bestaat 30 procent van het vervoerde gewicht uit landbouw- en voedingsproducten . Dit was in 2022 0,5 procent minder dan in 2021. Het vervoer van ertsen, metaalafval, meststoffen, aardoliën en aardolieproducten nam met 4,4 procent af. Ook het vervoer van zand, ruwe mineralen, bouwmaterialen, ijzer, staal en chemische producten nam af, net als het vervoer van vervoermaterieel, machines en overige (stuk)goederen.