Hoeveel mensen wonen in Nederland?

Hoeveel mensen wonen in Nederland?

17.469.794

Deze teller laat zien hoeveel mensen er in Nederland wonen. We weten natuurlijk niet elke seconde of er een kind geboren wordt of dat er iemand sterft. Ook als er mensen Nederland binnenkomen of juist verlaten, weten we dat niet direct. Doordat het CBS continu de bevolkingsgroei bestudeert kunnen we wel een goede schatting maken.

Hoeveel mensen woonden vroeger in Nederland?

Rond 1900 woonden er ongeveer 5 miljoen mensen in Nederland. In 1950 waren dat er twee keer zo veel: 10 miljoen. In de veertig jaar daarna groeide de bevolking tot ongeveer 15 miljoen in 1990. In de grafiek onderaan deze pagina zie je dat de bevolking groeit. Elk jaar komen er mensen bij. Er worden meer kinderen geboren dan dat er mensen overlijden. Ook komen er meer mensen naar Nederland dan er mensen vertrekken.

Hoeveel mensen wonen in de toekomst in Nederland?

We verwachten dat er in 2056 ongeveer 20 miljoen mensen in Nederland wonen. Om dat te voorspellen, kijken we naar het aantal geboorten, sterfgevallen, mensen die uit een ander land in Nederland komen wonen (immigranten) of juist in een ander land gaan wonen (emigranten).

Sommige dingen kunnen we goed voorspellen. Zo weten we dat er straks nog meer ouderen zijn dan nu. Er zullen dus ook meer mensen overlijden. Maar er zijn ook dingen die we niet van tevoren weten. Als het in Nederland minder goed gaat, komen er misschien wel minder mensen naar Nederland. Als het ergens anders in de wereld slechter gaat, komen er misschien wel meer mensen naar Nederland.