Hoe oud zijn mensen in Nederland?

Hoe oud zijn mensen in Nederland?

Dit diagram is een bevolkingsdiagram. Je ziet hier hoeveel mannen en vrouwen er in verschillende leeftijdsgroepen zijn.

Ouderen

Nederland vergrijst. In Nederland wonen steeds meer ouderen, er worden minder kinderen geboren en mensen leven langer. Er zijn vooral veel mensen in de leeftijden tussen 50 en 80 jaar. In het bevolkingsdiagram worden de balken bovenin weer smaller. Er zijn nu eenmaal niet zoveel mensen die ouder dan 90 jaar worden.

Dit bevolkingsdiagram heet ook wel een bevolkingspiramide. Als je teruggaat in de tijd, zie je waarom: er waren toen juist meer jonge mensen en minder oudere: het diagram had de vorm van een piramide (driehoek). In de jaren vlak na de oorlog werden veel baby's geboren. Dat zijn nu allemaal ouderen. En we zien geen piramide meer.

Kinderen en jongeren

Er zijn minder mensen in de leeftijdsgroepen tussen de 0 en de 40 jaar dan mensen in de leeftijdsgroepen tussen de 50 en 80 jaar. Dat komt omdat de laatste 40 jaar minder kinderen werden geboren dan 50 tot 75 jaar geleden. Mensen van 50 tot 75 jaar oud zijn geboren in de babyboom . 20 tot 30 jaar geleden werden er veel minder kinderen geboren dan toen. Dit zie je terug in de bevolkingspiramide . [Hoe breder de balken, hoe meer mensen er van die leeftijd zijn.]

Toekomst

Met de knop onder de piramide kun je niet alleen terug in de tijd, maar ook vooruit. Als je naar de toekomst kijkt, is dat natuurlijk een schatting. We weten niet precies hoeveel mensen geboren worden, sterven, naar Nederland komen en uit Nederland vertrekken.

Uitleg bij deze bevolkingspiramide

  • Elke balk in deze bevolkingspiramide hoort bij een leeftijdsgroep van 10 jaar. Bijvoorbeeld, de tweede balk van onderen, geeft weer hoeveel mensen er tussen de 10 en 20 jaar zijn. Hoe breder de balk, hoe meer mensen.
  • Aan de linkerkant van elke balk zie je het aantal mannen (blauw). Aan de rechterkant het aantal vrouwen (roze).
  • Met de knop onder de piramide kun je terug en vooruit in de tijd.
  • Als je vooruit gaat in de tijd, schuiven de balken op naar boven. Bijvoorbeeld: er staat een brede balk bij de groep van 60 tot 70 jaar. Over tien jaar hoort deze balk bij de groep van 70 tot 80 jaar. De balk zal dan iets minder breed zijn, omdat er mensen overlijden.