© CBS / Alrik Swagerman

“Praat met het CBS”, de voice assistent van het CBS

Ons zoekgedrag op internet wordt steeds intensiever. De tijd dat we vragen alleen intypten in zoekmachines, is meer en meer voorbij. Ons zoekgedrag verschuift meer en meer naar de mobiele telefoon en wel spraakgestuurd.

Het CBS heeft een voice assistent in ontwikkeling waar diverse informatie mee opgevraagd kan worden. Hiermee krijgt u antwoord op veelgestelde vragen rondom thema’s als bevolking, inkomen en arbeidsmarkt. De data wordt onder andere ondersteund met contextuele tabellen, grafieken en links naar bijbehorende Statline tabellen en artikelen met meer informatie. De CBS voice assistent is vooralsnog alleen beschikbaar in het Nederlands.

Op deze manier wordt het snel opvragen van betrouwbare informatie laagdrempeliger en eenvoudiger. Daarnaast biedt de voice assistent altijd de drie meest recente nieuwsartikelen die het CBS heeft gepubliceerd.
Wilt u de meest recente cijfers rondom thema’s als bevolking en inkomen, dan kan de voice assistent “Praat met het CBS” daar uitkomst voor bieden.

Hoe werkt het?

Op dit moment draait de CBS voice assistent enkel op Google Assistant. Daarom dient u de Google Assistant app op uw smartphone te hebben, of in het bezit te zijn van een smart speaker die op Google Assistant draait. De CBS voice assistent roept u aan door te zeggen: “Praat met het CBS”. Vervolgens kunt u binnen de CBS omgeving vragen stellen als “Hoeveel jongeren wonen er in Nederland?” of “Wat is het nieuws van vandaag?”. Onze voice assistent communiceert continu met onze open data, waardoor u altijd het meest recente cijfer te horen krijgt over het desbetreffende onderwerp. Als aanvulling bieden we standaard een tabel aan die in één oogopslag de ontwikkeling van dit cijfer laat zien over een bepaalde periode. Zo kunt u bijvoorbeeld zien hoe een cijfer of percentage over de tijd is gegroeid, gelijk is gebleven, of juist gedaald. Mocht u nog niet het antwoord vinden wat u zoekt, biedt onze voice assistent ook een link naar de contactpagina van onze infoservice, zodat u niet met uw vraag blijft zitten.

Probeer het zelf / Geef je mening

Het doel is om zoveel mogelijk vragen van gebruikers op deze manier te kunnen beantwoorden. Daarom is input voor ons heel belangrijk. Naast de vragen die u aan de voice assistent vraagt, kunt u ook via onderstaand formulier aangeven waar u behoefte aan zou hebben. Op deze manier kunnen we in kaart brengen wat de beste aanvullingen zijn om de waarde voor gebruikers te verhogen. We zijn het product nog verder aan het verbeteren, dus uw ervaring en mening is altijd welkom!