Helft werknemers in overgang ondervindt hinder op werk

Vrouw werkt thuis
© ANP
In 2021 gaven 173 duizend vrouwelijke werknemers aan dat overgangsklachten weleens van invloed op hun werk waren. Dit komt overeen met 55 procent van alle vrouwelijke werknemers in de overgang. Bij 8 procent speelde dit dagelijks, 9 procent had er wekelijks last van. Dit melden het CBS en TNO op basis van een vervolgmeting van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA).

Dit onderzoek is in het vierde kwartaal van 2021 uitgevoerd onder vrouwelijke werknemers van 40 tot 75 jaar.

Invloed van overgang op het werk, 2021
Frequentie Overgangsklachten (% van vrouwelijke werknemers in de overgang)
Invloed op werk
Dagelijks7,5
Wekelijks9,4
Maandelijks20,9
Een paar keer per jaar17,1
Geen invloed op werk
Met klachten24,9
Zonder klachten20,1

Van de werknemers in de overgang vindt 36 procent dat zij weleens minder goed functioneren op het werk door bijvoorbeeld pijnklachten, vermoeidheid of concentratieproblemen. Ook beleven zij soms ongemakkelijke situaties op de werkvloer, bijvoorbeeld vanwege opvliegers, stemmingswisselingen of doorlekken (31 procent). Zo’n 13 procent van de vrouwen in de overgang kampt met minder goed functioneren én ongemakkelijke situaties. Verder heeft 2 procent weleens zoveel klachten dat zij zich ziek melden. Van de werknemers in de overgang ervaart 20 procent hiervan geen gezondheidsklachten (hierna: overgangsklachten), en 25 procent heeft wel overgangsklachten maar ondervindt daarvan geen hinder op het werk.

Meer psychische vermoeidheid

Werkgerelateerde psychische vermoeidheid (burn-outklachten) komt gemiddeld meer voor bij werknemers in de overgang dan bij 40- tot 60-jarige vrouwen die niet in de overgang zijn (27 tegenover 20 procent). Het verschil zit in het bijzonder bij werknemers die regelmatig overgangsklachten hebben, van wie 39 procent ook psychisch vermoeidheid is. Voor hen is het ook minder vanzelfsprekend om de eisen van het werk aan te kunnen: 27 procent van de vrouwen die regelmatig overgangsklachten hebben, geeft aan niet gemakkelijk te voldoen aan de psychische eisen van het werk, tegenover 13 procent van de leeftijdgenoten die niet in de overgang zijn.

Werkgerelateerde psychische vermoeidheid (burn-outklachten), 2021
Overgang/klachtenBurn-outklachten (% van vrouwelijke werknemers)
Niet in de overgang,
40 tot 60 jaar
19,5
In de overgang
Regelmatig klachten38,9
Soms klachten26,3
Zonder klachten13,4

Bijna 2 op de 3 bespreken overgangsklachten op werk

Als werknemers merken dat overgangsklachten van invloed zijn op hun werk, bespreekt 65 procent dit op het werk. Degenen die regelmatig overgangsklachten hebben, doen dit meer (74 procent) dan vrouwen die soms klachten hebben (57 procent). Werknemers bespreken hun overgangsklachten op het werk vooral met een of twee collega’s. Zo’n 6 procent heeft het er niet over, maar zou dit wel willen. Niet iedereen wil het er op het werk over hebben: voor 18 procent hoeft het niet.

Eigen overgangsklachten bespreken op werk, 20211)
Klachten besprekenRegelmatig klachten (%)Soms klachten (%)Totaal klachten (%)
Wel
Met 1 of 2 collega's60,35054,7
Met
leidinggevende
19,4813,2
Met grotere
groep collega's
10,34,47,1
Met bedrijfsarts3,31,82,5
Met overige
professional
3,10,71,8
Niet
Wil niet
bespreken
9,226,218,4
Weet niet of
wil bespreken
8,711,610,2
Wil wel
bespreken
8,14,96,4
1) vrouwelijke werknemers met overgangsklachten die van invloed zijn op werk

Behoefte aan meer steun van leidinggevende bij overgangsklachten

Van de werknemers met overgangsklachten die van invloed zijn op het werk heeft 57 procent behoefte aan meer ondersteuning of begrip hiervoor op de werkvloer. Ze willen dit vooral van de leidinggevende. Werknemers met regelmatig overgangsklachten hebben vaker behoefte aan meer begrip of ondersteuning van een bedrijfsarts (15 procent) dan vrouwen die soms klachten hebben (2 procent).

Behoefte aan meer steun bij overgangsklachten op het werk, 20211)
SteunRegelmatig klachten (%)Soms klachten (%)Totaal klachten (%)
Van leidinggevende38,130,333,8
Van overige professionals21,315,718,3
Van collega's14,415,114,8
Van bedrijfsarts14,62,27,9
Van iemand anders7,37,67,5
1) vrouwelijke werknemers met overgangsklachten die van invloed zijn op werk