Grootste omzetstijging koeriers in jaren

© ANP
Koeriers hebben in het eerste kwartaal van 2017 zo'n 12,5 procent meer omzet geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Zo’n hoog groeipercentage hebben zij in de afgelopen tien jaar niet gehaald. Koeriersbedrijven varen wel bij de groeiende internetverkopen. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Sinds 2011 stijgt de omzet van de koeriers elk kwartaal, na dalingen tussen eind 2008 en 2011. De omzet lag begin 2017 inmiddels ruim 37 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2008. Online winkelen levert de pakketbezorgers steeds meer werk en dus meer omzet op.

De omzet uit internetverkopen ligt nu circa 70 procent hoger dan in 2013. Vorig jaar zei drie kwart van de Nederlanders minstens een keer iets online gekocht te hebben, tegen twee derde in 2013.

Aantal koeriers

Vanaf het tweede kwartaal van 2016 daalt het aantal koeriersbedrijven licht. Maar met de toegenomen bedrijvigheid van de afgelopen jaren is ook het aantal koeriersbedrijven op langere termijn gegroeid tot 6,6 duizend.

Sinds 2008 is het aantal koeriersbedrijven met 55 procent gegroeid, naar 6,6 duizend. Deels gaat het daarbij om pakketbezorgers die eerst in vaste dienst waren en later als zelfstandige zijn gaan werken.

Ongeveer 5,3 duizend koeriersbedrijven hebben één werkzame persoon. Ten opzichte van begin 2008 is dat een toename van 65 procent.