Export naar Verenigd Koninkrijk goed voor 3 procent bbp

© Hollandse Hoogte
Nederland verdiende in 2015 ruim 20 miljard euro aan de export naar het Verenigd Koninkrijk. De export was daarmee goed voor drie procent van het bbp. Qua verdiensten is het Verenigd Koninkrijk na Duitsland de belangrijkste exportbestemming voor Nederland. Dat meldt CBS.

Nederland verdient circa 1,4 procent van het bbp met de export van goederen van Nederlandse makelij naar het Verenigd Koninkrijk. Het gaat hier bijvoorbeeld om voedings- en aardolieproducten. De export van diensten naar het Verenigd Koninkrijk is met 1,2 procent van het bbp ook aanzienlijk. De dienstenexport bestaat voornamelijk uit vervoersdiensten en zakelijke diensten. Aan wederuitvoer van goederen verdient Nederland met een aandeel van 0,4 procent het minste. Het betreft hier veel high-tech en chemische producten.

In totaal exporteerde Nederland voor ruim 52 miljard euro naar het Verenigd Koninkrijk. Daar werd ruim 20 miljard euro aan verdiend, omdat voor de export ook importen nodig zijn.

Bijdrage export naar Verenigd Koninkrijk aan bbp, 2015
 Percentage
Export goederen Nederlandse makelij1,4
Export diensten1,2
Wederuitvoer goederen0,4

Verenigd Koninkrijk belangrijker dan België

Ondanks een lagere exportwaarde levert de goederen- en dienstenexport naar het Verenigd Koninkrijk meer op dan de uitvoer naar België. Nederland exporteert namelijk veel meer diensten naar het Verenigd Koninkrijk dan naar onze zuiderburen. Aan de uitvoer van diensten wordt per euro meer verdiend dan aan de export van goederen. Dit komt doordat er voor export van goederen over het algemeen meer import nodig is in de vorm van grondstoffen, halffabricaten en invoer voor wederuitvoer.

Hoewel het Verenigd Koninkrijk dus belangrijk is voor de Nederlandse export, was Duitsland ook in 2015 verreweg de belangrijkste exportbestemming, met exportverdiensten van 42,2 miljard euro. Na het Verenigd Koninkrijk (20,5 miljard) en België (17,9 miljard) volgen de Verenigde Staten (15,2 miljard) en Frankrijk (14,4 miljard) als belangrijkste exportpartners.

Belangrijkste exportbestemmingen Nederland, 2015
 Export goederen Nederlandse makelijWederuitvoer goederenExport diensten
Duitsland24,16,311,8
Verenigd Koninkrijk9,72,68,2
België11,22,54,2
Verenigde Staten5,60,69
Frankrijk8,62,43,4

Vooral handel, vervoer en opslag verdient aan het Verenigd Koninkrijk

De bedrijfstak handel, vervoer, opslag en horeca profiteert logischerwijs het meest van de export naar het Verenigd Koninkrijk. In deze bedrijfstak wordt gezamenlijk bijna 7 miljard euro aan deze export verdiend: een derde van de totale exportverdiensten. Met name de groothandel en de vervoersbranche doen daarbij goede zaken.

Maar ook de industrie en de zakelijke dienstverlening verdienen aan het Verenigd Koninkrijk: beide bedrijfstakken houden ongeveer vier miljard euro over aan de export naar dat land. Gezamenlijk vertegenwoordigen deze drie bedrijfstakken meer dan 70 procent van de exportverdiensten.

Bijdrage bedrijfstakken aan exportverdiensten aan Verenigd Koninkrijk, 2015
 Bijdrage
Handel, vervoer, opslag, horeca6,8
Industrie4,2
Zakelijke dienstverlening3,7
Informatie en communicatie1,3
Delfstoffenwinning1,1
Overige bedrijfstakken3,4

Nederland bovengemiddeld sterk gericht op Verenigd Koninkrijk

In vergelijking met de andere Europese landen is Nederland bij de goederenexport sterk gericht op het Verenigd Koninkrijk. De export naar dat land maakt ruim 9 procent uit van de totale goederenexport. Alleen Ierland (bijna 14 procent) is sterker gericht op het Verenigd Koninkrijk. België zit vlak achter Nederland. Omdat het hier over exportwaarde en niet over exportverdiensten gaat, speelt wederuitvoer een grotere rol. Ruim de helft van de waarde van de export naar het Verenigd Koninkrijk betreft wederuitvoer.

Aandeel exportwaarde Verenigd Koninkrijk in totale goederenexport, 2015
 Aandeel
EU-286,5
Ierland13,7
Nederland9,3
België8,8
Duitsland7,4
Spanje7,3
Cyprus7,2
Zweden7,2
Frankrijk7
Polen6,8
Portugal6,7
Malta6,4
Denemarken6,2
Slowakije5,5
Italië5,4
Tsjechië5,3
Finland5,1
Letland5
Luxemburg4,8
Litouwen4,5
Roemenië4,4
Griekenland4,2
Hongarije4
Oostenrijk3,1
Estland2,8
Bulgarije2,5
Slovenië1,9
Kroatië1,8