Aantal gemeenten in 2016 daalt naar 390

© ANP
Blalal wfqrg qwetwthw terht

Nederland telt vanaf 1 januari 2016 390 gemeenten. Dat zijn er drie minder dan vorig jaar. Dit komt door twee gemeentelijke herindelingen in de provincie Noord-Holland. Door de alsmaar groter wordende gemeenten, worden cijfers op wijk- en buurtniveau steeds belangrijker. Dit meldt CBS.

Gemeenten in Nederland

Twee gemeentelijke herindelingen

Op 1 januari 2016 vonden twee gemeentelijke herindelingen plaats. Zo is de nieuwe gemeente Gooise Meren ontstaan uit de opgeheven gemeenten Bussum, Muiden en Naarden. Daarnaast is de gemeente Zeevang toegevoegd aan het reeds bestaande Edam-Volendam.

Twee naamswijzigingen

Naast de gemeentelijke herindelingen zijn twee gemeenten van naam veranderd. De gemeente De Friese Meren gaat in het nieuwe jaar verder onder de Friese naam De Fryske Marren. Verscheidene Friese gemeenten gingen De Fryske Marren voor in het veranderen van de officiële gemeentenaam naar het Fries, zoals Súdwest-Fryslân, Menameradiel en Dantumadiel. De inwoners van de gemeente Groesbeek kozen via een referendum voor de nieuwe gemeentenaam Berg en Dal.

Verschillen tussen provincies

Afgelopen jaarwisseling vonden alle gemeentelijke herindelingen plaats in de provincie Noord-Holland. In deze provincie, die relatief een groot aantal gemeenten heeft, was er de afgelopen jaren vrijwel ieder jaar één herindeling. Er zijn ook provincies waar dit de laatste jaren niet of nauwelijks gebeurde. Zo zijn de gemeentegrenzen in Flevoland sinds de oprichting van die provincie in 1986 niet meer gewijzigd. Van de overige provincies is een gemeentelijke herindeling in Drenthe het langst geleden. Hier werd het aantal gemeenten in 1998 verlaagd van 34 naar 12 tijdens een grote gecoördineerde herindeling.

Meer belang voor statistieken op wijk- en buurtniveau

Gemeentelijke herindelingen leiden tot grotere gemeenten die uit steeds meer woonplaatsen bestaan. Deze kernen kunnen een eigen identiteit en kenmerken hebben die op gemeentelijk niveau minder goed zichtbaar zijn. De regionale details zijn wel benaderbaar in cijfers op wijk- en buurtniveau. CBS heeft in samenwerking met verschillende gemeenten en de VNG nieuwe richtlijnen voor gemeenten opgesteld bij het vaststellen van een wijk- en buurtindeling. Hierdoor kunnen gemeenten bijvoorbeeld op een uniforme manier alle verschillende woonplaatsen als aparte wijken definiëren, zodat deze onderling met elkaar vergeleken kunnen worden..